Északkeleten, északon többnyire borult idő lesz, másutt rövid időszakokra kisüt a nap

Északkeleten, északon többnyire borult idő lesz, másutt rövid időszakokra a nap is kisüt.

Keleten, északkeleten várható további eső, az Északi-középhegységben, illetve a Tiszántúl északi harmadán még ónos eső is lehet. A déli, délnyugati szél megélénkül, a Dunántúlon meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, de északnyugaton, nyugaton -2, -3 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 4 és 11, északkeleten 0 és +3 fok között várható.

Fronthatással ugyan nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt azonban az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatunk.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Az időszak első felében közepesen, majd többnyire erősen felhős idő várható. A hétvégén eső, zápor több helyen előfordulhat, mennyiségileg több a délnyugati határ közelében lehet.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 20 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3 és +4 fok között várható, a hétfő hajnal lehet néhány fokkal hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 12 fok között változik, északkeleten az alacsonyabb értékekkel, hétfőre a nappali felmelegedés mérséklődik, 1 és 7 fok között alakul.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2017. január 31. -4,7 °C -5,1 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 12,7 °C (2000) legalacsonyabb hőmérséklet: -21,6 °C (1987)

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.