Erről a 4 dologról árulkodik a járás

Ha valaki rohan, vagy a telefonján bogarászva, lelassulva közlekedik, a járás csak arra enged következtetni, hogy éppen siet vagy üzenetet kell írnia. Ám ha általánosságban, egyszerűen séta közben figyeljük a járásunkat, vajon mi minden állapítható meg rólunk?

Meghökkentő, de a járás nem csak alapvető információkat árulhat el az emberről – például, hogy éppen késésben van vagy eltereli valami a figyelmét -, hanem akár azt is, ha esetében valamilyen kognitív probléma kockázata áll fenn, vagy éppen tart a menstruációs ciklusa! Lássuk, mit mond el rólunk a járásunk!

1. Szorogó típusok

Hogy ki mennyire szorong, arról árulkodik, ahogyan jár-kel. A Cognition szaklapban megjelent tanulmány keretein belül a Kenti Egyetem kutatói a résztvevőket arra kérték: bekötött szemmel menjenek el egy már korábban megmutatott célig. Csak egyenesen kellett odáig haladniuk. Előzőleg elvégeztettek velük egy tesztet is, amely azt vizsgálta, ki mennyire ideges vagy nyugodt típus. A kutatók megfigyelték, hogy az ideges típusok sokkal gyakrabban kanyarodtak el balra a cél felé menet, mint a nyugodtabbak. Ez a dolog a jobb agyféltekéhez köthető a vizsgálatot végzők szerint, amely a fokozott szorongással van összefüggésben, s ez felelős a „balra tolódásért” járás közben.

demencia

2. Fennáll esetükben a demencia kockázata

Csupán azzal, ha figyeljük valakinek a járását, megmondható, vajon a demencia korai szakaszába lépett-e – tudósít a Neurology szaklap. Az Albert Einstein Egészségügyi Iskola kutatói azonosítottak egy állapotot, melynek neve motorikus kognitív kockázati szindróma (MCR) – ennek jellemzői a kognitív panaszok, a csökkent memória, amely lelassult járással párosul. A tanulmány közel 27 ezer, 60 év feletti alanyt vizsgált, 10 százalékuknál megfigyelhető volt a szindróma. A kutatók 12 éven át követték az MCR-pozitív és a normál egészségi állapotú résztvevőket – azoknál, akiknél az MCR diagnosztizálható volt, kétszer nagyobb eséllyel alakult ki demencia, mint akiket egészségesnek találtak.

3. Képesek az orgazmusra

Belga kutatók megállapították, hogy a nők mozgása járás közben árulkodik arról, hogy volt-e orgazmusuk a közelmúltban vagy képesek-e rá. A Journal of Sexual Medicine szaklapban megjelent tanulmány egészséges nőket vett alapul, vizsgálva szexuális életüket (vagyis, hogy tapasztaltak-e már vaginális orgazmust vagy sem), ezt követően pedig járásunkat is megfigyelték. Meglepő módon, 81 százalékban sikerrel találták el, ki az, aki képes a hüvelyen belüli orgazmusra. A kutatók szerint, akik az utóbbi kategóriába tartoznak, azoknak nagyobb a kismedencei mozgása és a lépéshossza is, fokozottabb mozgásszabadságot és érzékiséget lehet érzékelni rajtuk.

megtermékenyítés, sperma

4. Az ovuláció éppen tart

A test érdekes módon jelzi, ha készen áll a megtermékenyítésre. A Personality and Individual Differences szaklapban megjelent tanulmány arról számol be, hogy a férfiak sokkal jobban vonzódnak a nők mozgásához (főleg a tánchoz és a járáshoz), amikor azok éppen ovulálnak. Német kutatók 48 hölgyet vettek alapul, termékeny és nem termékeny időszakaikban.

Felvették őket tánc és járás közben, majd a jeleneteket lejátszották férfiaknak. Utóbbiak „osztályozták” a mozgásokat, s sokkal vonzóbbnak ítélték a termékeny nőket azoknál, akik nem ovuláltak éppen. A kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy a hölgyek bizony tudattalanul is „termékenységi jeleket” adnak le mozgásukkal.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.