Enyhe stressz, komoly probléma?

Már egész enyhe stressz is képes lehet hosszú távú káros hatásokat és munkaképtelenséget előidézni?

Régóta ismert, hogy a mentális egészségügyi problémák komolyan akadályozhatnak a mindennapi teendők elvégzésében, az enyhe pszichológiai stressz káros hatásaira azonban nem fordítunk kellő figyelmet. Egy kutatás során a tudósok 2002 és 2007 között összesen 17 000 dolgozó felnőtt egészségügyi állapotát kísérték figyelemmel. A kutatás kezdetén a Stockholm régióból véletlenszerűen kiválasztott résztvevők egy pszichológiai kérdőívet töltöttek ki (GHQ-12), amellyel mentális egészségügyi állapotukat és stressz-szintjüket mérték fel.

A vizsgálat ideje alatt 649 résztvevő kezdett rokkantsági segélyt kapni. Közülük 23-an mentális egészségügyi probléma miatt. A kutatás kezdetén mért magasabb stressz-szint általában nagyban hozzájárult a későbbi munkaképtelenséghez. Ugyanakkor az enyhe stressznek kitett dolgozók is 70 százalékkal nagyobb eséllyel lettek munkaképtelenek, mint azok, akik szinte teljesen stresszmentes életet élnek.

Négyből egy esetben a mentális egészségügyi problémák olyan testi tünetekkel jártak együtt, mint a magas vérnyomás, az angina és az agyvérzés. “Bár a stressz szinte mindennapos velejárója a modern társadalomnak, nagyon fontos megértenünk, milyen komoly egészségügyi problémákat okozhat már az enyhe stresszes behatás is” – állítják a kutatók. A cikk a Journal of Epidemiology and Community Health című szaklapban jelent meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.