Emésztést segítő, közérzet javító gyógynövények

Ha nem jó az emésztés, rossz a közérzetünk. És a nagy evések-ivások idejére, karácsonyra és újévre ez egészen biztos érvényes. Az étkezések utáni puffadás, émelygés, fejfájás mind az elégtelen emésztés jelei.

Az emésztés hosszú folyamata a látvánnyal kezdődik:

egy étvágygerjesztő étel látványa azonnal beindítja az agyban a készülődést egy jó étkezésre. A szájban a rágás során az étel a nyállal keveredik, majd a nyelőcsövön át a gyomorba, onnan a bélrendszerbe jut. Ha minden rendben folyik, akkor a tápcsatorna minden szakaszán átalakul valamelyest a táplálék.

A rágás fontossága

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni azt, milyen fontos az alapos rágás. A rágás megkönnyíti az emésztést, erősíti a fogakat, fokozza a nyálelválasztást, mely pontosan olyan összetételben képződik, amilyen fajta étel lebontásához szükség van rá.

Semmi stressz!

Ahhoz, hogy az emésztés bonyolult folyamata rendben folyjon, az étkezést nyugodt körülmények között, zavaró tényezők kiiktatásával (pl. tévé, olvasás, feszültség) kell végezni. Ha gyorsan bekapjuk az ételt, máris megalapoztunk a gyomorfájásnak.

Helyes arányok

Az egészséges ennivaló nagy arányban tartalmaz friss zöldségeket és gyümölcsöket, valamint rostokat. A nehéz, zsíros ételek, az édességek, az alkohol és a túl erős fűszerek irritálják a gyomrot.

Segít a víz

Étkezések alatt is igyanak vizet, de kerüljék a szénsavas italokat, mert a szénsav puffadást okoz és hígítja a gyomorsavat, ami az emésztéshez szükséges.

Többször keveset

Ha lehet, többször keveset egyenek inkább, mint egyszerre sokat, ez is könnyíti a gyomor munkáját.

Sétáljanak evés után

Az étkezés utáni könnyű séta segíti az emésztést.

Gyógynövények

Sok gyógynövénynek van az emésztést elősegítő tulajdonsága. Az ezekből készült gyógyteákat mindig étkezés után 15 perccel kell meginni, hogy legjobban kifejthessék hatásukat. Ajánljuk a mentaféléket, a katángot, a cickafarkfüvet, a kamillát, a gyermekláncfüvet és az aranyvesszőt. Napjában többször is, akár minden étkezés után ihatják őket langyosan, ízesítés nélkül.

Aranyvessző

Cickafark

Forrás: http://gyorgytea.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.