Elkészültek és az iskolákba indulnak az idei tankönyvek

 Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) idén több mint 10 millió kiadványt készített el az iskolák által leadott tankönyvrendeléseknek megfelelően. A könyvek, térképek és más iskolai kiadványok hamarosan elindulhatnak az iskolákba. Az OFI tankönyvkínálata lefedi a teljes magyar iskolarendszert, minden iskolatípust és évfolyamot.

A 2016/2017. évi tanévre az OFI több mint 1300 tankönyvcímet kínált a tankönyvjegyzéken keresztül az iskoláknak. Ezek a kiadványok megfelelnek a Nemzeti Alaptantervnek és a kerettanterveknek. A Nemzeti Köznevelési Portálon ingyenesen érhetők el a kifejezetten tankönyvi tartalmakhoz kapcsolódó digitális tananyagok is.

Több, mint 10 millió könyv

2016. július 31-ig összesen 10.040.278 példány gyártása folyik, ebből 4.618.834 db tankönyv, 4.255.268 db munkafüzet, 1.154.454 db (feladat-, szöveg-) gyűjtemény, valamint 11.722 db hanganyag.

Az OFI-tól megrendelt valamennyi tankönyvet hazai nyomdákban gyártják. 2016. július 31-ére az összes könyv nyomtatása elkészül, a kész tankönyvek a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. raktáraiba kerülnek, ahonnan valamennyi tankönyvet kiszállítják a tanév kezdetéig.

iskolatáska

Ingyen tankönyv

A 2016/2017. évi tanévben a tanulók 67 %-a, tehát több mint kétharmada kapja ingyenesen a tankönyvet (2015-ben a tanulók 60%-a részesült térítésmentesen tankönyvellátásban). A nemzeti köznevelési törvényben meghatározott hosszú távú cél az, hogy az általános iskolai évfolyamokon minden diák térítésmentesen kaphasson tankönyveket. Ennek bevezetése felmenő rendszerben történik, így idén először minden alsó tagozatos (1–4. osztályos) tanulónak járnak térítésmentesen a tankönyvek, a felső tagozaton és a középiskolában a korábbi szociális elv alapján juthatnak a diákok az ingyenes tankönyvcsomaghoz.

Kísérleti tankönyv program

A kísérleti tankönyv program keretében 1., 5., 9. évfolyamokon már rendelkezésre állnak az akkreditált újgenerációs tankönyvek, amelyek fejlesztéséhez nemzetközi példákat vettek figyelembe, s végleges kivitelük elkészítéséhez közvetlenül járultak hozzá a gyakorló pedagógusok. A véglegesített tankönyvek teljes terjedelmükben megtekinthetők a Nemzeti Köznevelési Portálon.

Az OFI kínálatából az összes évfolyam minden kötelező tantárgyához összeállítható a teljes tanulói tankönyvcsomag. A kiadók közt egyedüliként minden, az iskolákban tanított idegen nyelvhez van tankönyve, ezenfelül minden hazai nemzetiségi és a sajátos nevelési igényű tanulók részére is széles körű kínálatot biztosít.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.