Elkészült az új agytérkép

Különböző mérések adatait összevetve alkották meg az agykéreg új, minden korábbinál részletesebb felosztását.

Mint egy földgömb a világ politikai térképével, úgy néz ki az új agytérkép, amit amerikai kutatók készítettek el – méghozzá 3 dimenzióban. A rendkívül részletes modell az agykéreg tekervényes felületén 180 különböző régió határait jelöli ki. Ezek közül 97-et még sosem írt le a tudomány, noha felépítésük, funkciójuk és kapcsolódásaik határozottan eltérnek egymástól.

„Ez hasonló az országokhoz, melyeknek konkrét határvonala és eltérő kultúrája van” – idézi a Nature a Saint Louis-i Washington Egyetem neurológusát, David Van Essent.

Még részletesebb térkép

Az kutatók régóta próbálják tagolni az agyat, hogy jobban megértsék a működését. A legelterjedtebb eddigi modell 52 részre osztja az agykérget, a sejtek struktúrája alapján.

Az újabb kísérletekhez már a legkorszerűbb funkcionális MRI berendezéseket használták, de még ezek is csupán egyetlen jellemző alapján csoportosították a szöveteket. A Washington Egyetem forradalmi kutatása 210 egészséges fiatal felnőtt önkéntes vizsgálatával alkotta meg saját térképét.

Még mindig van mit felfedezni

Többféle jellemzőt vettek számításba. Mérték az agykéreg helyi vastagságát, vizsgálták a terület funkcióját, összeköttetéseit, a sejtek topografikus szerveződését, a neuronok kommunikációjában fontos szerepet játszó myelin szintjét.

A kutatást vezető Mathew Glasser akkor kerített el egy területet, ha azt kettő vagy több tulajdonság választotta el a környező részektől. A szakember szerint a térképen még sokat kell finomítani, de így is jóval részletesebb, mint elődei.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.