Életveszélyes a tiszafa tea!

A tiszafából, illetve annak gyümölcséből készült teafőzet fogyasztása veszélyes, mely esetenként végzetes kimenetelű is lehet – reagált egy az interneten megjelent, a köhögés csillapítására ajánlott főzet receptjével kapcsolatban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

A közönséges tiszafa vagy tiszafenyő (Taxus baccata) – a magköpeny kivételével – mérgező növény, felhasználása semmilyen formában, teaként sem javasolt, veszélyes! Hatóanyagai taxán típusú mérgező alkaloidok (taxin, taxakatin), diterpének, cianogén glikozidok (taxifillin).

Fogyasztása esetén a mérgezéses tünetek – izgatottság, hányás, hasmenés – gyorsan kifejlődnek. Az idegrendszeri tünetek izomrángásokban, görcsökben, nehézlégzésben nyilvánulnak meg. Keringési és légzési zavarok is kialakulhatnak, melyek eszméletvesztéshez, és végül szívelégtelenséghez, súlyosabb esetben halálhoz vezethetnek.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet arra kéri a lakosságot, körültekintően járjon el az interneten keringő receptúrákkal kapcsolatosan. Kérjük, hogy a laikusok által közreadott gyógyhatásúnak vélt szereket, főzeteket mindig fenntartással kezeljék, forduljanak háziorvosukhoz, illetve érdeklődjenek a gyógyszerészeknél.

Forrás: https://napidoktor.hu/index