Eleinte napos, majd szeles, felhős időnk lesz

Eleinte túlnyomóan napos időre számíthatunk, majd délutántól észak felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet.

Csapadék estig nem valószínű. A déli, délnyugati szél általában élénk lesz, a főváros térségében és északnyugaton meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3 fok között változik, de a fagyzugos helyeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul.

Az aktuális időjárási helyzet a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorol kifejezettebb stresszt. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. A melegfront hatására az érzelmi és értelmi egyensúlyunk könnyen kibillenhet megszokott állapotából, ezért ingerlékenység, sértődékenység többeknél tapasztalható. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, emiatt a teljesítőképességben is csökkenés tapasztalható mind a munkában, mind pedig a járművezetéseben. A keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam, és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Szombaton túlnyomóan borult lesz az ég, és sokfelé kell esőre, záporra számítani. Vasárnap keleten már lehetnek hosszabb napos időszakok is, kevesebb csapadék várható, majd a jövő hét elején átmenetileg naposra fordul az idő.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 60 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a hétvégén 7 és 13 fok között várható, majd keddre 15, 21 fokig melegszik fel a levegő.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2017. március 15. 7,2 °C +1,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 20,4 °C (1979) legalacsonyabb hőmérséklet: -8,9 °C (1902)

Forrás: met.hu