Egyre több gyerek szenved gyulladásos bélbetegségekben

Az elmúlt öt évben csaknem ötödével nőtt itthon a gyulladásos bélbetegségekben szenvedő gyermekek száma. Ez évente csaknem 200 új esetet jelent. A pontos okok nem ismertek, de a genetikai hajlamon túl a környezeti tényezők, így az ételek is komoly szerepet játszhatnak a betegség terjedésében – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Arató András, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese elmondta:  a gyulladásos bélbetegségek közé tartozik az úgynevezett colitis ulcerosa, ami könnyen felismerhető, hiszen véres hasmenéssel jár. Itt a fertőzéses okokat ki kell zárni, aztán elég könnyű a diagnózis, pláne, ha időben orvoshoz viszik a gyereket.

Crohn-betegség

Nehezebb ügy a Crohn-betegség, ami bizonytalan tünetekkel járhat. Hasi fájdalommal, mely fogyással, éjszakai felébredéssel, étvágytalansággal párosulhat. Ma már ezt könnyen diagnosztizálják, elég gyakorivá vált ugyanis ez a betegség, a kezelés esélyei is jobbak – tette hozzá.

Harmincöt évvel ezelőtt ha egy évben egy ilyen gyermeknél diagnosztizálták a betegséget, összecsődültek az orvosok. Ma ez naponta előfordul egy-egy klinikán, hetente 10-15 gyermeket is kezelnek. A betegség genetikai okokra vezethető vissza, de azzal csak 20-25 százalékban magyarázható. Fontos szerepe van a táplálkozásnak is a Crohn-betegség kialakulásában, ezt onnan tudni, hogy nyugati népeknél gyakrabban fordul elő, a természeti környezetben élőknél ritkábban – magyarázta.

gyerek, korhaz

Miért sok a bélbeteg gyerek?

Arról van szó, hogy az élelmiszer előállítása során olyan anyagok kerülhetnek be, melyek megzavarják a bélflórát, kontrollálatlan immunreakciót válthatnak ki. Egy adekvátan beállított tápszerrel, ami biztos, hogy ezeket az anyagokat nem tartalmazza, a betegség remisszióba kerülhet, megszűnhetnek a tünetek, mégpedig ugyanolyan hatékonyan, mintha szteroidokat adnánk – emelte ki.

Ma már pontosan tudjuk bizonyos szerekről, hogy használatukkal nő a gyulladásos bélbetegségek száma, ilyen a poliszorbát 80 (E-433 vagy polioxietilén-szorbitán-monooleát).

Beszélt arról is, hogy egy antibaktériummal csecsemőkorban nagyon meg tudjuk zavarni a bélflórát. Körükben a gyulladásos bélbetegség gyakoribb akárcsak azoknál, akik nem kaptak anyatejet.

Forrás: Hirado