Egyre nő a stroke fenyegetettség

A magyar lakosság átlag életkora és egészségben leélt életéveinek száma jóval elmarad az Európai Uniós átlagtól. Az idei Stroke Napján született szűrési eredmények aggasztóak. 

A statisztikai adatai tükrében kijelenthető, hogy a vizsgálatokon részt vevők közel fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik, és ha nem kezeltetik magukat, nem változtatnak életvitelükön,  akkor néhány éven belül nagy esélye van arra, hogy szélütést kapjon.

A WHO adatai szerint 2020-ra a szívbetegségek és a stroke lesznek világszerte a vezető okok úgy a halálozás, mint a rokkantság területén. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a halálos kimenetelű események száma évi 20 millió fölé fog emelkedni, ugyanakkor 2030-ra várhatóan több mint évi 24 millió ember fogja ezen betegségek következtében az életét veszíteni. Jelenleg évente 1,4 millió ember hal meg agyér-katasztrófa következtében.

Minden évben, így idén is a Stroke Napot követően elkészült a szűrővizsgálatokon részt vevők értékeiből felállított statisztikai elemzés, amely megmutatja, hogy hogyan alakul a résztvevők  egészségügyi állapota. Több, mint hatezer szűrést végeztek el  a szakemberek. Az eredmények elkeserítőek, sokan csak most szembesültek azzal, hogy a mért értékeik elszomorítóak, s ha nem változtatnak az életvitelükön könnyen a szélütés áldozatává válhatnak” – hangsúlyozta Dr. Szapáry László, a Magyar Stroke Társaság elnöke.

Akik részt vettek a szűréseken, kezükbe vehették a saját egészségi állapotukról készült kockázatfelmérésüket, amelyet elvihetnek a háziorvosukhoz, vagy az eredményeket megbeszélhetik szakorvosukkal. A szűrésen részvevők átlagéletkora a nőknél 49 év, még a férfiaknál 38 év volt. A felmérések szerint a nők 24 míg a férfiak 19 százaléka él a rendszeres, átfogó szűrővizsgálat adta lehetőséggel. A szélütés egyik legfontosabb rizikófaktora a hypertonia, a nők 31 %-a , míg  a férfiak 14 %-a tudott arról, hogy magas vérnyomás betegségben szenved, ugyanakkor 7%, illetve 9% volt az ismert cukorbetegek aránya. Arra a kérdésre, hogy a családjukban fordult-e elő stroke a nők 29 %-a, míg a férfiak 21 %-a válaszolt igennel.

Az elemzés során az is kiderült, hogy a vizsgálatokon részt vevők átlagos vérnyomása 148/81 Hgmm, 48 %-ának meghaladja a 140/90 Hgmm-es célértéket, ugyanakkor nők esetében 22, míg férfiak esetében 12 százalékuk mondhatja el magáról, hogy optimális értékkel éli a mindennapjait. A statisztikai adatok szerint a nők körében több a hypertoniás beteg, mint a férfiaknál. Extrém magas, 180 Hgmm feletti vérnyomást 8 egyénnél tapasztaltak.

Az is kiderült, hogy a résztvevők 40 százaléka elhízott. Az átlagtestsúly a férfiaknál 78 kg, a nőknél 66 kg. Szomorú tény, hogy a nők 42 százaléka, a férfiak 72 százaléka nem végez rendszeres testmozgást, nem fogyaszt  elegendő, zöldséget és gyümölcsöt, rendszertelenül és egészségtelenül táplálkozik, a zsíros ételeket helyezi előtérbe. Gyakorlatilag a koleszterinértéket tekintve  minden második 26 év feletti férfinál magas vagy nagyon magas értéket mértek, míg a nők esetében leginkább 46 év felett tapasztalták a koleszterinszint ugrásszerű növekedését – ennek ellenére a 18–45 év közti nők esetében is minden harmadik résztvevő érintett volt. Összességében elmondható, hogy a magyar nők 36 százalékának és a férfiak 42 százalékának eredményei tértek el a határértéktől. Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy az emelkedett koleszterinszint milyen romboló hatást tud végezni az ember szervezetében, amely elsősorban azzal magyarázható, hogy ennek a betegségnek nincsenek tünetei, nem okoz fájdalmat.

A vércukorérték mintegy 25 %-uknál volt magasabb a megengedett értéknél, amely elsősorban  a túlsúlyos egyéneknél fordult elő. A szűrésen megjelent nők 8 százaléka, míg a férfiak 17 százaléka mutatott magasabb vércukor értékeket. A meglévő adatok további elemzése során fény derült arra is, hogy 24 embernél mértek kimagasló, extrém vércukorértékeket, amely már azonnali orvosi kezelést igényelt. A nők esetében a megkérdezettek 39 százaléka, a férfiaknál 36 százaléka  dohányzik. Ez az adat elkeserítő, hiszen aki nap, mint fújja a füstöt, sokkal nagyobb az esélye, hogy szívinfarktust vagy stroke-ot kapjon. Arra a kérdésre, hogy szeretne-e bucsút inteni e káros szenvedélynek, a gyengébbik nem 33 százaléka, míg az erősebbik nem 19 százaléka válaszolt igennel.

A rendezvényen lehetőség volt nyaki doppler vizsgálat elvégzésére is, melynek segítségével a verőerek állapotát nézték meg, arra voltak a szakorvosok kíváncsiak, hogy a belső érfalnál található-e atheroszklerózis (érelmeszesedés). Ez a vizsgálat nagyon fontos, hiszen ez egy előrehaladott atherosclerosis következtében könnyen kialakulhat stroke. A megvizsgált egyének 25 százalékánál találtak kezdeti stádiumban lévő érelmeszesedést, míg 5 résztvevőnél olyan mértékű eltérését észleltek,, hogy visszarendelték őket kontroll vizsgáltra.

A Magyar Stroke Társaság elnöke szerint nagyon fontos, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell változtassanak életmódjukon, hiszen köztudott, hogy az életmódra vonatkozó káros tényezők (dohányzás, rendszertelen testmozgás, egészségtelen táplálkozás) elkerülése mindenkinek a saját felelőssége. A Társaság bízik abban, hogy ezen a szomorú statisztikán sikerül változtatni,  az emberek rádöbbennek arra, hogy  hogy a szűrővizsgálat életet menthet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.