Egyre népszerűbb a futás a nők körében

171 km, 10.000 méter szintkülönbség, 20 helikopter, 303 egészségügyi szakember, 13.000 liter leves, 5500 liter isoital – néhány szám, ami az Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB®), Európa legjelentősebb terepfutó versenye mögött van, amelyet immár 15. alkalommal rendeznek meg egy francia kisvárosban, Chamonix-ban.

A három országon áthaladó, jó edzettséget és kitartást igénylő verseny idén augusztus 28-én indul és szeptember 3-ig tart, számos magyar női versenyzővel.

 

A tavalyi megmérettetésen 41 fő képviselte hazánkat, ebből 10 női versenyzőnek szoríthattunk. Idén eddig 48 magyar indulóról tudunk, és az eredményeket tekintve bizakodóak lehetünk, ugyanis Wermescher Ildikó tavaly a női mezőny előkelő 7. helyén végzett a klasszikus, legkeményebb távon.

Hogy pontosan mi is ez a verseny? Minden évben terepfutók és futó zarándokok ezrei keresik fel augusztusban a francia kisvárost, Chamonix-t, ahol a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb terepversenyét, az úgynevezett UTMB®-t (Ultra-Trail du Mont Blanc) rendezik. A versenyt idén augusztus 28 és szeptember 3 között tartják.

A futók először 2003-ban mérték össze itt az erejüket, azóta viszont egy teljes hetes rendezvénnyé nőtte ki magát az esemény. A verseny klasszikus távja 171 km, amelynek teljesítése során az indulóknak mintegy 10.000 méternyi szintkülönbséget kell leküzdeniük, ami miatt a nemzetközi versenynaptár egyik legnehezebb küzdelmeként jegyzik. Az évek óta Columbia márka által támogatott UTMB® azonban több versenyt is takar, az említett 171 km mellett még négy rövidebb táv közül választhatnak a sportolók. A versenyek útvonala kis mértékben minden évben változhat, mivel a szervezőknek biztonsági szempontokat is figyelembe kell venniük.

A verseny komolyságát mutatja, hogy 2000 jelzőtábla mutatja a futóknak a helyes irányt, és 20 helikopter köröz majd a pályák felett, hogy biztonságban tudják az indulókat. A rendezvény alatt 303 egészségügyi szakember segíti a versenyzőket. A szervezők 13.000 liter levest készítenek, hogy meleg ételként ezt fogyaszthassák a futók, emellett többek között 15.000 liter kólával várják őket, és 500 kg isoporból, 5500 liter isoitalt kevernek a frissítőpontokra, ami 37 teli kád folyadékkal egyenlő.

 terepfutas-2

Miért ideális sport a futás?

Noha korunk technikai eszközei mozgásszegény életmódra szoktatnak minket, testi és lelki egészségünk érdekében mondjunk nemet a lustaságra, és húzzunk futócipőt! Szakemberek szerint a mozgás ezen formája jótékonyan hat testünkre és elménkre egyaránt, emellett kitűnően oldja a feszültséget és javítja az önbecsülést is. És akkor még azt a felszabadult állapotot nem is említettük, amibe futás közben kerülünk, és képessé válunk saját belső gondolati világunk felé fordulni.

A rendszeres futás nemcsak erősíti, de javítja is az állóképességet, emellett az egyik leghatékonyabb kalóriaégető sportág. Egy kényelmes, 10 km/h körüli sebességgel megtett 30-40 perces futóedzés során nagyjából 3-400 kalóriát használ fel a szervezet, a gyorsabb tempó pedig még tovább fokozza az energiafelhasználást. Minden bizonnyal próbára teszi a szervezetet az UTMB® 171 km-es távja is, ahol a versenyzőknek mintegy 10.000 méternyi szintkülönbséget kell leküzdeniük, ami miatt a nemzetközi versenynaptár egyik legnehezebbje. A jó fizikumot igénylő verseny több versenyt is takar, összesen öt versenyszám közül választhatnak a sportolók.  A kitartás persze itt is kulcskérdés, a világ legjobb terepfutóiból kikerülő élversenyzők 20 óra körüli időkkel érnek célba, míg a mezőny legnagyobb részének ugyanez 30-45 órába telik. Ennek ellenére az Alpokban közel 10 000 futó küzd meg évente.

Egyre több a női futó

A korábban inkább férfiasnak tartott sportág ma már abszolút nem nevezhető annak, ami jól mérhető a női nevezések folyamatosan emelkedő számában is. Bár még mindig többen vannak a férfiak ebben a sportágban, az összetételt vizsgálva az látszik, hogy a nők egyre nagyobb arányban jelennek meg. Az Egyesült Államokban például az ultramaratonisták közel harmada már nő. Megfigyelhető az is, hogy egyre több nő fut egyre hosszabb és nehezebb távokat, Lizzy Hawker például már ötszörös UTMB® nyertes. Ez jelentős mérföldkő ahhoz képest, hogy az ókori olimpiákon a hölgyek még a nézőtéren sem foglalhattak helyet. Érdekesség, hogy a hosszútáv futásban nem mindig vehettek részt nők, a példának okáért, 1971-ig egyenesen ki voltak tiltva például a világhírű Bostoni Maratonról is. Ma már szerencsére ez másként van – a 2015 óta már a Columbia által támogatott UTMB®-n induló 87 országot együtt véve a tavalyi év során a teljes mezőny 13 %-át már a nők képviselték.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.