Egyedülálló kezdeményezés: cikkek jelnyelvi tolmácsolással

Egyedülálló kezdeményezést indított el a WEBBeteg.hu egészségportál és Bertus Tímea jelnyelvi tolmács. Sokakat érintő és érdeklő, népbetegségnek számító egészségi problémákról készült cikkek egészültek ki jelnyelvi videóval, ezáltal megkönnyítve annak megértését a siketek számára.

Ma Magyarországon közel 60 ezer siket és 300 ezer nagyothalló él, akik közül a legtöbben anyanyelvként használják a jelnyelvet. Születésük óta a siketek számára a magyar gyakorlatilag egy idegen nyelv, olyan szinten értik meg a szöveget, ahogyan egy pár éve magyarul tanuló külföldi. Ahhoz, hogy az összetettebb szövegek könnyen érthetőek legyenek a siketek számára is, szükséges a szöveges tartalmak „akadálymentesítése”.

A WEBBeteg.hu egészségportálon mostantól kísérleti jelleggel elérhető több fontos egészségügyi témát tárgyaló cikkek jelnyelvi változata, így a daganatos megbetegedések tüneteiről, a cukorbetegségről, a vakbélgyulladásról és a szívinfarktusról. A jelenleg 6 videó a WEBBeteg.hu orvos szerzőinek cikkei alapján készült, Bertus Tímea jelnyelv oktató tolmácsolásában. A videók a WEBBeteg.hu egészségportálon, illetve a Youtube videómegosztón érhetőek el. A készítők tervei szerint a betegtájékoztató tartalmak száma a jövőben fokozatosan bővülni fog.

A siketeknek is vannak egészségügyi problémáik

Jelnyelv nélkül nem lehet átadni a tudástartalmat, hiába ismeri fel egy siket a szöveget, hiába olvassa fel artikulálva, ha nem tudja azt értelmezni, ahogyan az interneten lévő cikkeket sem, mert nagy valószínűséggel nem tudja, mit jelentenek a szakkifejezések, ha senki nem mondta el neki eddig jelnyelven. Ezért lenne szükség jelnyelven átadni nekik a cikkek tartalmát – állítja Bertus Tímea. Nagyon fontos, hogy biztosítva az esélyegyenlőséget, ugyanazon a hírportálon, egészségügyi oldalon jussanak hozzá az információkhoz. Közöttük is élnek cukorbetegek, náluk is probléma a magas vérnyomás, ismerniük kell, milyen tünetei vannak az egyes daganatoknak.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.