Egy program minden nőnek: Séta a szülésért

Harmadik alkalommal indul 2016. június 27-én az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karáról az a figyelemfelhívó séta, amelynek célja, hogy minél több nőhöz eljuttassák annak üzenetét, milyen nagy jelentőségű a szülés és a születés minősége. A nyitórendezvényen Hazay Tímea és Palya Bea énekel.

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Perinatális Szaktanácsadói Képzése oktatóinak és hallgatóinak kezdeményezésére idén harmadik alkalommal, 2016. június 27-én indul a Budapestről Miskolcig tervezett, nyolc napig tartó „Úton…Séta a szülés – születés minőségéért” figyelemfelhívó séta. A program célja, hogy minél több szülés előtt vagy után álló nőhöz eljuttassák annak üzenetét, milyen nagy jelentőségű a szülés és a születés minősége és az időszak élményei a babák és családok életében. A szervezők mind a születés körüli időszakkal (is) foglalkozó szakemberek, például szülésznők, védőnők, gyógypedagógusok, pedagógusok, pszichológusok, dúlák, jógaoktatók, sportrekreátorok, mozgásfejlesztők.

A kezdeményezés hátterét Varga Katalin és Andrek Andrea, az ELTE pszichológusai; Gitidisz Krisztina védőnő, szoptatási és perinatális szaktanácsadó; Novák Julianna, Feithné Krajcsik Ilona, Vincze Szabina és Horváth Éva perinatális szaktanácsadók mutatják be. A nyitóprogramon Hazay Tímea énekel és gitározik, lesz pocak- és arcfestés, illetve kavicsfestés. A résztvevők közösen felszalagozzák a séta céljait szimbolizáló, 2014-ben elültetett fát is. Az idei séta a SzüléSzületéS fájától Eger – Ózd – Kazincbarcika állomásain át Miskolcig tart, a főbb állomásokon különböző programokkal várják az érdeklődőket, illetve fogadják a sétálókat. A séta indulása előtt hangzik el Palya Bea „Szülésdala”.

Az idei Séta központi gondolata a szülés utáni együttlét, az úgynevezett „aranyóra” biztosítása az édesanya és a baba számára. A szülés utáni anya-gyermek elválasztása (szeparáció) rutinszerű alkalmazása a huszadik század fejleménye. Korábban, évmilliókon át az anyához való folyamatos kapcsolódás volt a túlélés alapja. Az újszülöttek nagy része nagyon éber állapotban van a megszületést követő első egy-két órában (aranyóra), ha ilyenkor az anyával bőr-bőr kontaktusba tud kerülni, az első szoptatás meg tud történni az számos előnnyel járhat mindkettőjük számára.  Az aranyóra jótékony hatással van az újszülött termoregulációjára, vércukorszint ingadozására, kevesebbet sír, pozitívan hat a későbbi szoptatásra is, egyes kutatások szerint csökkentik az anyai poszt-traumás stressz-szindróma, szülés utáni hangulatzavarok megjelenését, könnyebben megtalálja a szinkront a babájával. A séta célkitűzése az is, hogy a Bababarát kezdeményezés javaslatait, az AnyaBaba barátság 10 pontját és a WHO ajánlásait betartsák a hazai szülészeteken.

séta_1_2015

A magyar szülészeti mutatók elkeserítőek: a WHO 1999-ben gyakorlati kézikönyvet adott ki a normál lefolyású szülés ellátásáról, a gátmetszés elfogadható arányát 10% alatt határozták meg. Az OEP adatszolgáltatása alapján 2012-ben Magyarországon ez 62% volt.  A császármetszések gyakorisága a szülések körében minőségi indikátor, ami a külföldi kórházi minőségi indikátor programok mindegyikében szerepel. A WHO ajánlásai szerint 10-15%-nál magasabb császármetszési arány sehol a világon nem indokolt. Magyarországon ez az arány az OEP adatszolgáltatása alapján 2012-ben 35,3% volt, 2014-ben 37% 2015-ben közel 40%.

A sétán ki-ki a maga tempójában járhatja végig az utat, hol csendesen, hol hangot adva élményeinek. Mindez mutatja, mennyire fontos a saját ritmus (amit nem érdemes se gyorsítani, se lassítani), a folyamat (ami legalább olyan lényeges, mint a célba érkezés), az együttlét vagy éppen a magány. Az idei Sétán a résztvevők ellátogatnak az egri, az ózdi, a kazincbarcikai és a két miskolci bababarát szülészetre. Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyedülálló az országban, a megyében négy bababarát szülészet is található. Ezeken a szülészeteken a császármeteszési arány jóval az országos átlag alatt van, és megvalósulnak a bababarát alapelvek. A séta során kiemelkedő munkájukra és az elért eredményeikre szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét. A Séta szakmai törekvéseit számos hazai és nemzetközi szervezet támogatja.

Időpont: 2016. június 27. 12:00

Helyszín: ELTE PPK, udvar (1064 Budapest, Izabella u. 46.)

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.