Egy óránál többet szundít napközben? Cukorbetegséget jelezhet!

A 2-es típusú cukorbetegséget nem könnyű felfedezni, éppen ezért számtalan beteg nem is tud állapotáról, és sokszor csak akkor kerül felismerésre, amikor már késő és szövődmények léptek fel. Az állapottal kapcsolatban a kutatók egy érdekes összefüggésre figyeltek fel, mely szerint a hosszabb sziesztaidő és a diabetes közt közvetett kapcsolat van. A betegségről és az alvással való összefüggésekről dr. Czégeni Annát, a Budai Endokrinközpont diabetológusát kérdeztük.

Hosszú alvás = cukorbetegség?

A délutáni alvás igen pozitív hatással van a szervezetre, de persze csak akkor, ha nem visszük túlzásba. Egy japán kutatás alapján azoknál, akik egy óránál többet szundítanak délutánonként, nagyobb a diabétesz kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik egyáltalán nem, vagy 60 percnél kevesebbet alszanak.

Az okok pontos tisztázása még hátravan, azt azonban már igen régóta sejtik a kutatók, hogy szoros összefüggés lehet az alvás minősége és a diabétesz kialakulásának esélye között. Annak oka, hogy valaki többet alszik délutánonként, igen szerteágazó lehet, ám sok esetben tetten érhetőek benne a cukorbetegség kialakulását elősegítő tényezők. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy az adott személy éjjelente alszik rosszabbul, és ezért van szüksége délután több pihenésre. Ennek hátterében sokszor egy rendellenesség, az alvási apnoe, vagyis az alvás alatti légzéskimaradás áll. Ennek későbbi szövődményei között szerepel a szívroham, az agyvérzés, szív és érrendszeri problémák, valamint a cukorbetegség.

A feszített munkatempó, valamint a nem megfelelő életmód miatt is kialakulhat alváshiány, amit az illető délutánonként pótol. A stresszes életvitel azonban fokozza a diabétesz kialakulásának esélyét, ráadásul ilyenkor sokan nyúlnak különböző nassolnivalókhoz, ami még tovább fokozza a cukorbetegség rizikóját.

Kiadós, az aktuális igényeket meghaladó ebéd után emelkedhet a vércukor és inzulinszint, ami szintén hozzájárulhat az aluszékonysághoz. Emellett ez idő alatt az inzulin rezisztencia fokozódik, a szervek funkcionális állapota romlik, a kalóriatöbblet tárolása a zsírszövet és a máj irányába tolódik. Ezek miatt a szövődmények progressziója hatványozottan jelentkezhet.

Fotó: 123rf.com

Állandóan fáradt napközben?

“A tanulmányban leírtaknak megfelelően, ha az alvásigénye fokozott napközben, és nem tud a feladataira ezért koncentrálni, akkor érdemes felkeresni szakembert és cukorterheléses vérvizsgálatot kérnie, hogy még idejében kiderüljön a probléma. Ugyanis a diabetes kezeletlen esetben diabetes lábszárfekélyt, trombózist, szívrohamot és stroke-ot is eredményezhet, így a mielőbbi terápia kiemelt jelentőséggel bír” – figyelmeztet dr. Czégeni Anna, a Budai Endokrinközpont diabetológusa.

Mit tehet az orvos?

A cukorbetegség kezelésében igen fontos szerepet játszik az életmódváltás, ám a vércukorszint normalizálásához ez sajnos kevés. Éppen ezért a megfelelő diéta és a rendszeres testmozgás mellett gyógyszeres, esetleg inzulinos terápiára van szükség, melyet a betegnek gyakran az élete végéig alkalmaznia kell

A pontosan beállított vércukorszint lényeges momentum a betegség kezelése és a szövődmények elkerülése szempontjából, éppen ezért az otthoni ellenőrzés mellett az orvossal való rendszeres konzultáció elengedhetetlen, ugyanis előfordulhat, hogy az addigi terápia módosítására van szükség.

Az étkezések mennyiségét és összetételét fontos az adott beteg napi tevékenységéhez és szükségleteihez igazítani, ami hosszú távon a béta-funkció megőrzését és az inzulin rezisztencia csökkentését eredményezi. Ellenkező esetben a diabetes progressziója törvényszerűen bekövetkezik.

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.