Egy népszerű újévi fogadalom, mely a hallásodat is védheti

Talán a leggyakoribb újévi fogadalmak egyike, hogy megígérjük magunknak, fittebbek és karcsúbbak leszünk a jövő esztendőben.

Ha ezt sikerül megvalósítanunk, nem csak a derékbőségünk lesz kisebb, hanem a halláscsökkenés kockázata is.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a nőknél a magasabb BMI (testtömeg-index), a nagyobb derékbőség és az alacsony fizikai aktivitás gyengébb hallással, valamint a hallásromlás magasabb kockázatával hozható összefüggésbe. Ugyanakkor az is bizonyítást nyert, hogy magasabb fizikai aktivitással és az egészséges testsúly fenntartásával mérsékelhetjük a halláscsökkenés veszélyét. Nem kell komoly edzőtermi sportolásra gondolnunk, hiszen már heti két óra sétával is csökkenthető a rizikó.

47917018 – fit.

Becslések szerint az ötvenes korosztályban a nők harmada, a hatvanasok körében viszont már kétharmaduk szenved valamilyen mértékű hallásromlástól. Az elhízás, és az ehhez kapcsolódó egészségi problémák – szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, magas vérnyomás, magas vérzsírszint – mind hozzájárulhatnak a hallásromlás kialakulásához, többek között azáltal, hogy rontják a belső fül véráramlását.

Ha fizikailag aktívabb életre váltunk, nem csak a felesleges kilóktól szabadulhatunk meg, hanem a hallásunkat is védhetjük, mivel a testmozgás elősegíti a hallószervet támadó szabad gyökök semlegesítését, fokozza a véráramlást, csökkenti a gyulladásokat, továbbá egyes kutatások szerint a zaj halláskárosító hatását is képes mérsékelni.

Amennyiben a fittebb életet tűzzük ki célul az újévben, érdemes a hallásunk érdekében is betartani a fogadalmunkat.

Forrás: Minden, ami hallás


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.