Egy kis szórakozás: Gyorsasági autópálya házilag

Nincs fiús háztartás autópálya nélkül. De miért költenénk vagyonokat, ha házilag is elkészíthetjük és közben bónuszként még a szanaszét heverő legókészleteket is felszámolhatjuk?

Négy fiúgyerek édesanyjaként én is hamar megtanultam, hogy autópálya nélkül lehet ugyan élni, de nem nagyon érdemes. Éveken át hallgattam a fiúk nyafogását egy klassz gyorsasági autópályáért, de csak nem adtam be a derekamat. Aztán meg de. Történt ugyanis, hogy az egyik családi kirándulásunk helyszínén a vendéglátók egyik szobájában a szekrény tetején ott pihent egy nagyon klassz autópálya, amivel a fiúk órákon át önfeledten játszottak nap nap után. Ekkor döntöttem úgy, hogy nekünk is kell egy ilyen. Már csak az alkalomra vártam, hogy valahol megpillantsam akciósan a vágyott példányt. És eljött az én időm!

Megvettem. Nagyon okosan elemet is vettem bele. Hurrá!  Semmi akadálya nem volt hát, hogy a fiúk belevessék magukat a játékba. Ehelyett azonban ismét nyavalyogni kezdtek,  csak most nem azért, mert nincs autópályájuk, hanem azért mert van és irgalmatlan nagy helyet foglal összeszerelt állapotban… és formátlan… és nehéz szétszedni és összerakni, ráadásul időigényes mindkét művelet. Na, kösz. Szóval, amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott is az autópálya az életünkből. Persze a tisztogatási akció után rögtön újra hiányolni kezdték, de akkor már késő volt.

Mindezen élmények ellenére valahol mélyen belül éreztem, hogy egy fiúkkal teli háztartásban igenis jogos az igény egy autópályára. Főleg, ha figyelembe veszem Legkisebb egyértelmű irányultságát, aki még aludni is magával viszi az autóit. Sokáig agonizáltam hát, hogyan lehetne valami olyan áthidaló megoldást találni, ami a fiúk vágyát is beteljesíti, de nem foglalja el a fél lakást a legókészleteinkhez hasonlóan. Aztán megvilágosodtam. Ha legóból készül a gyorsasági autópálya, akkor két legyen ütök  egy csapásra: egyrészt felszámolom a szanaszét heverő legókat, másrészt megvalósítom a fiúk régóta dédelgetett álmát. Plusz pont a legóból készült változatnál, hogy könnyű szétszedni és összerakni, az alapja lapos, így a szekrény mellé is be lehet állítani, tehát abszolút helytakarékos. Na?

Gyorsasági autópálya legóból

diy autópálya

Hozzávalók

  • legókockák
  • gyurmaragasztó
  • kartonlap
  • faléc (opcionális)
  • fém kisautók

Elkészítés

  • válogassuk szét színek szerint a legóelemeket és rakjunk ki belőlük egy elem széles, két elem magas csíkokat (három autó versenyeztetéséhez négy csíkra van szükség), a hosszuk csak a rendelkezésre álló lego mennyiségétől függ
  • vágjunk ki egy dobozkartonból két darab, a négy csík hosszúságának és a belőlük alkotott pálya szélességének megfelelő nagyságú lapot
  • ragasszuk egymásra a két kartonlapot a jobb tartás kedvéért (ha egészen biztosra akarunk menni, akkor a kartonlapok hátára ragaszhatunk három-négy falécet is)
  • készítsük el az indítóelemet, amellyel elzárjuk az utat a verseny kezdetén az autók elől, nehogy leguruljanak
  • készítsük el a célt
  • rakjuk össze a pályát: a négy hosszú csíkot gyurmaragasztóval rögzítsük a kartonlapra, az indítóelemet (nem kell belenyomni a helyére, csak odarakni, hogy könnyedén felemelhessük) és a célt tegyük a helyére

diy autópálya

diy autópálya

diy autópálya

diy autópálya

Forrás: Mom with Five


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.