Egészségtudatos helyett boldogságtudatos étkezés

Cikkek, tanulmányok és könyvek ezreiben olvashatunk arról, hogyan étkezzünk egészségtudatosan. Próbáljuk megjegyezni, hogy az egyes ételek, alapanyagok milyen hatással vannak szervezetünkre, testünk működésére.

Odafigyelünk, hogyan áll össze a napi és a heti étrendünk, hogy a bevitt tápanyagokkal minél tovább megőrizzük egészségünket, fittségünket, és szépségünket.

De vajon milyen étrenddel és szokásokkal őrizhetjük meg, vagy növelhetjük a „boldogságszintünket”?

Az egészségünkért tett erőfeszítések – legyen szó táplálkozásról vagy testmozgásról – hosszú távon mindenképpen pozitív hatással lesznek életünkre, a közérzetünkre. … Kivéve, ha túlzottan „rágörcsölünk” a témára. Ha mindig tökéletességre törekszünk, ha minden szabályt mereven be akarunk tartani és nem engedjük meg magunknak, hogy néha lazítsunk. Legyünk őszinték! Az egészségtudatos étkezés, az életmódváltás sokunknak sokszor nem is olyan könnyű. Hiszen le kell mondanunk jó néhány korábban kedvelt ételről, élvezetes falatról. Esetleg el kell hagynunk régi szokásainkat, és újakat kell kialakítanunk. Az alkalmanként egymásnak ellentmondó információk okozta frusztrációról már ne is beszéljünk!

Hogyan ne legyünk az egészségtudatos életmódra való törekvéstől feszültek és frusztráltak? Hogyan kerüljük el a kudarcokat? Hogyan érjük el, hogy az egészséges étkezéssel ne csak a testünkkel tegyünk jót, hanem mosolyt is csaljunk az arcunkra?

Túlevés esetén annyi étel került hirtelen az emésztőrendszerünkbe, hogy a vér a test más tájairól, például az agyból is odatódul, hogy a gyomrunk és beleink képesek legyenek megbirkózni az extra terheléssel.

Tippek túlevés ellen

Információk és érzések

Nagyon dicséretes, ha minél több információt és tudást gyűjtünk össze a témával kapcsolatban. De ne várjuk el magunktól, hogy naprakészen kövessük a legújabb tudományos kutatások eredményeit. Fontos viszont, hogy naprakész tudásunk legyen a saját testünkről és egészségi állapotunkról! Járjunk rendszeresen ellenőrző és szűrővizsgálatokra. Figyeljünk oda a testünk jelzéseire, tudatosítsuk magunkban, mi az, ami jól esik, és mi az, ami nem. Így könnyebben és frusztrációmentesen hozhatunk döntést akkor is, ha különböző étkezési irányzatok egymásnak ellentmondó szabályait próbáljuk betartani. Egészséges-e a tej? Együnk-e húst? Mennyi szénhidrát fogyasztása ideális? Figyeljük meg, hogy hatnak ezek az ételek az egészségünkre, és az érzéseinkre (is) hagyatkozva döntsünk!

Változatosság és mértékletesség

Az „új szabályaink, szokásaink” kialakítása – és betartása is – könnyebb és örömtelibb lesz, ha minél tágabb határokat húzunk meg.  Azaz minél kevesebb ételt teszünk tiltólistára, inkább a mennyiséget vagy a gyakoriságot próbáljuk csökkenteni. Például ehetünk csokoládét, de csak hetente egyszer, egy szeletet. Ihatunk kávét, de a korábbi napi négy adag helyett csak kettőt. Mindez sokkal könnyebb, ha valódi változatosságra törekszünk, ha új ételeket próbálunk ki, és iktatunk be az étkezésünkbe.

 

 

49588890 – family time

Maradjunk önmagunk

Fontos, hogy ismerjük magunkat és a pontosan meghatározott céljainkat! Így könnyebben megtaláljuk a hosszabb távon is fenntartható megoldást. Mi az a néhány étel vagy szokás, amiről semmiképp nem tudunk lemondani, vagy amit semmiképp sem tudunk megszokni és beépíteni az életmódváltásunkba? Miért szerettük volna ezt a változtatást?  Van valamilyen alternatív vagy kompromisszumos megoldás, amivel a célunkat is elérjük?

Ha például napközben egy csésze kávé, és az ahhoz kapcsolódó kis rituálénk adja meg számunkra azt a feltöltődést, amire szükségünk van ahhoz, hogy magabiztosan és felszabadultan nézzünk szembe a napi kihívásokkal, akkor ne mondjunk le róla! Építsük be az étrendünkbe, és bűntudat nélkül élvezzük minden csepp ízét. És ha utána egy cukormentes rágógumit is bekapunk, nem csak felfrissülve, de friss lehelettel, magabiztosan mosolyoghatunk a világra, hiszen még fogaink egészségéért sem kell aggódnunk!

Molnár Sefcsik Yvette, pszichológus

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.