Egészségesen étkezzünk decemberben is

A december hónapot kitölti az adventi időszak és idén a hónap elejétől mintha az időjárás is varázslatosan télbe fordult volna.

December – ünnepek és egészség

Így egyszerre tudatosodik bennünk, hogy már alig 2 hét és itt a Karácsony és addig még mennyi a tennivaló. A munkahelyen itt az év végi hajrá – a jövő évi tervezés mellett mindig ilyenkor esnek be a váratlan feladatok. Szinte egymást érik a Mikulás és egyéb adventi programok, a gyerekek szeme már egyre jobban csillog, mikor írják a listát, hogy jó magaviseletükért cserébe mit hozzon a Jézuska a fa alá.

Ha már listáknál tartunk, az ajándék lista mellett ugyanolyan fontos a bevásárló lista is, hiszen a Karácsony, majd rögtön utána a Szilveszter is szinte végelláthatatlan ebédek, vacsorák, sőt ünnepi reggelik sorát jelentik. Ilyen körülmények között nem csoda hát, ha nehezebben tudunk figyelni az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Pedig a hirtelen jött hideg, az idő szűke és a felgyülemlett tennivalók miatti stressz mind komoly igénybevétel a szervezet számára, ezért immunrendszerünk extra megerősítést igényel.

A legegyszerűbb, ha ilyenkor alapvető, minden nap fogyasztott élelmiszereinket gondosabban válogatjuk meg, ügyelve, hogy azok ne csak energiát biztosítsanak, de immunerőnk épülését is szolgálják. Egészséges tejtermékek fogyasztásával azonban könnyedén jutunk extra vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz.

sajtok

Ha nagy a kapkodás, vagy ha már elegünk van a kiadós ünnepi ételekből a finom, zsírszegény sajtok remek választás és rendkívül változatos módon fogyaszthatóak. Teljes értékű élelmiszerként a sajt rendkívül fontos fehérje forrás, magas kálcium is foszfortartalma miatt pedig nélkülözhetetlen csontrendszerünk és fogaink védelmében.

Már napi 5 dkg sajt elfogyasztásával fedezhetjük szerveztünk kálcium szükségletének 20-30%-át, ráadásul koncentrált formában tartalmazza a tej értékes összetevőit. Magas az A-, E- és D-vitamin tartalma, de tartalmaz B-vitaminokat, folsavat és C-vitamint is.

Szerencsére még csak nem is bonyolult a sajtkészítményeket a sietős mindennapok részévé tenni, hiszen a praktikus szeletelt, vagy darabolt sajtok ideálisak egy gyors szendvics, vagy egy ízletes saláta elkészítéséhez.

melegszendvics2

Szokásos reggeli, délutáni italainkhoz is inkább válasszuk a vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított tejet. Ez a forradalmian új technológiával készült folyékony egészség sikerrel gondoskodik majd szervezetünk megnövekedett igényeiről.

Az extra adag A, B1, B6, B12, C, D, E vitaminok, kálcium és a folsav nemcsak csontjaink, de bőrünk, hajunk, szemünk, szív és érrendszerünk működését támogatja és nem utolsó sorban idegrendszerünk kiegyensúlyozott működéséhez is hozzájárul. Ne felejtsük: a tejet hűtőszekrény hidegen fogyasszuk! Nemcsak kényeztető, friss íze kedvéért, hanem mert a melegítés, forralás bizony a vitaminok kiiktatását jelentik.

Ne adjuk fel egészséges életmódunkat az ünnepek alatt sem! Fogyasszunk zsírszegény, ám ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag ízletes tejet és sajtokat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.