Egészséges otthon tippek: mitől lesz jó a közérzetünk?

Mit ne kövessünk el, ha egészségesen környezetben szeretnénk élni?

Az egészséges otthon nemcsak azt jelenti, hogy táplálkozzunk helyesen vagy tároljuk jól ételeinket – bizonyos szokásokat el kell hagynunk, hogy környezetünk valóban egészséges legyen és feltöltsön a saját házunk, lakásunk.

Ha egészséges otthonra vágyunk, ne csupán arra figyeljünk oda, megfelelően táplálkozunk-e, kalória- és zsírszegény ételeket hagyunk-e elöl és kerüljük-e a túl sok édességet.

Fontos, hogy környezetünk is kielégítő legyen a pihenés, a regenerálódás, az egészség szempontjából. Mi az, amit ne tegyünk, ha egészséges otthonban szeretnénk élni? Lássuk.

1.A túl sok képernyő zavaró: különösen, ha hálószobánkban is jelen van. Nem előnyös elalvás előtt netezni, hosszú ideig nézni a számítógép, a tablet vagy a tévé képernyőjét. Mindez ugyanis rontja a minőségi alvás esélyét. Az elektronikai eszközök fénye nem hagyja az agyat pihenni, vagyis nehezen kapcsolunk ki, ráadásul alvásunk túl nyugodt sem lesz.

2.Velünk alvó állatok: nagyszerű érzés lehet megölelni kutyánkat, macskánkat alvás közben, de zajt csinálnak, tekeregnek, s még akkor is zavarhatják alvásunkat, ha saját vackukban pihennek a szobában. Ráadásul, ha a kutya, macska beteg, át is adhatja nekünk a baktériumokat.

3.Megfelelő matrac: ha merevnek érezzük testünket reggel, matracunk is hibás lehet. Az egészséges otthon érdekében olyan alvóalkalmatosságra van szükségünk, amely megfelelően alátámasztja a testet és kényelmes rajta aludni. Egy matracot egyébként 8 évente érdemes lecserélni.

4.Megvan az elsősegély készlet? Fontos, hogy naprakész elsősegély-készletünk is legyen egy egészséges otthonban. Bármikor szükség lehet rá, ezért ha még nincs, szerezzünk be belőle a helyi patikában és olyan helyre rakjuk, ahol mi könnyen, de a gyerekek nem férnek hozzá.

5.Sminkek tárolása: akár mindennap viselünk sminket, akár csak néha, győződjünk meg baktérium-mentességéről. Hűvös, száraz helyen kell tartani a kozmetikumokat, s mielőtt használjuk őket, mindig alaposan mossunk kezet. Ne közvetlenül érjünk hozzájuk, hanem ecsetek, applikátorok segítségével. Vízzel és nyállal ne érintkezzenek.

6.A fürdő tisztasága: egy egészséges otthon fürdőszobája szellőzzön megfelelően, a penésznek nem szabadna felütnie a fejét. Számos egészségügyi gondot okozhat, az orr- és torokirritációtól kezdve a fertőzésekig. A fürdőben keletkező gőzt fontos ventillációval vagy ablaknyitással kiengedni. Ha takarítunk, célszerű penészellenes termékeket is bevetni.

7.A víz tisztasága: ha valami baktérium jut az ivóvízbe, az nemcsak gyomor-, de neurológiai problémákat is okozhat. Bár a biztonságos ivóvizet mindenütt biztosítják a modern országokban, ha ízre vagy ránézésre valami nem stimmel a vízzel, ne igyunk belőle. Ez ugyanis valamilyen problémát jelezhet. Hívjunk szakembert – de egyébként érdemes víztisztító berendezést is használni.

8.A levegő tisztasága: egészséges otthonban a levegő minőségére sem árt ügyelni, hiszen az is hordozhat egészségre ártalmas részecskéket – melyektől orr-, torok-, szemirritációnk lehet, vagy fejfájásunk. Hosszútávon pedig akár rákot vagy szívbetegséget is okozhat. A beltéri légszennyezést elkerülhetjük, ha rendszeresen szellőztetünk, s győződjünk meg otthonunk megfelelő átszellőzéséről. Probléma esetén igénybe vehetünk levegőtisztító berendezést is.

9.Portalanítás: a port számoljuk fel! Ha por van, abban egyéb ártalmas anyagok is felgyűlnek, például a takarításhoz használt vegyi anyag részecskék. Mindez főként a kisgyermekekre veszélyes, akik sok időt töltenek a padlón – de a felnőtteknek is baja származhat a porból. Célszerű HEPA-filterrel ellátott porszívóval gyakran takarítani és nedves ruhával feltörölni.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

  1. loft conversion Middlesbrough

    You can certainly see your skills within the work you write.
    The world hopes for more passionate writers like you who aare not afraid to mention how they believe.
    All the time follow your heart.