Egészséges öntetek, fűszerek: melyek a legjobbak?

A saláták lehetnek nagyon ízletesek, de ehhez sok esetben nem árt valamilyen egészséges öntet, fűszerezés. Igen ám, de miből? Íme a kérdésre a válasz: a mustártól a salsa szószon át a balzsamecetig számos verzióból válogathatunk.

Sokan, ha azt hallják: saláta, máris fanyalognak. Hiszen önmagában nem minden saláta ízletes. Kétségtelen, hogy valamilyen egészséges öntettel, fűszerrel feldobva lényegesen jobb az összhatás, de nem árt tudni, hogy melyek azok, amelyekkel nem járunk rosszul. Alacsony kalóriás, mégis kiváló ízt kölcsönző variációkra van szükségünk. Lássuk a listát!

1.Mustár: akár fűszeres, akár édes, barna vagy sárga, a mustár remek ízt ad és kevés kalória van benne. Igazi egészséges öntet, mártásként, szószként, pácként is alkalmazható. Olíva olajjal, ecettel kombinálva a dijoni mustár tökéletes a hűtött spárgához. Összetétele: zúzott mustármag, olaj és só. 1 teáskanálnyi sárga mustárban 60 mg nátriumot találunk, a dijoniban kétszer ennyit.

mustarmag

2.Ketchup: a paradicsomból készült, egészséges öntet nagyon népszerű, ráadásul antioxidánsokat tartalmaz. Hogy a hozzáadott cukrot és sót távol tartsuk, sajátot is készíthetünk: pároljuk meg az alacsony nátriumtartalmú paradicsompürét, adjunk hozzá 1 evőkanál barnacukort és 1 evőkanál fokhagyma- vagy hagymaport a párolás minden órájában.

ketchup tálban

3.Alacsony zsírtartalmú majonéz: a krémes majonézt inkább távol tartjuk magunktól, mert túl zsíros és kalóriagazdag. Az alacsony zsírtartalmút azonban módjával használhatjuk, krumplisalátához, hideg káposztasalátához, a tonhal- és a csirke feldobásához. Egy evőkanálban 36 kalória található. Még jobb az egészséges öntet elkészítéséhez, ha fele rész zsírszegény majonézt és fele rész görög joghurtot keverünk össze.

majonéz kanálban

4.Barbecue szósz: a húsos finomságokhoz ideális, de zöldségekhez, halhoz, tofuhoz is ízletes. Mártásként szokás kínálni, de főzni is lehet vele az édeskés-sós hatásért. Több ízben kapható, de vigyázzunk: azt vásároljuk, melynek címkéjén a legkevesebb mennyiségű hozzáadott cukor és só szerepel.

barbecue szósz

5.Vörös borecet: csípős, fanyar ízt ad, olíva olajjal párosítva kiváló egészséges öntetet készíthetünk vele salátához. Egyenlő arányban keverjük őket egymással. Hogy megfelelően adagoljuk, 2 csészényi salátához használjunk 1 evőkanálnyi öntetet.

vörös borecet

6.Balzsamecet: szitáljuk a szamócára, hogy kiemelje a gyümölcs édes ízét. A ropogós kenyeret kínáljuk balzsamecet és olíva olaj keverékével, jobb, mint ha vajjal kennénk! Az ízesített balzsamecetek szintén remek választások egészséges öntetnek – de remekül fel lehet dobni velük a szószokat, leveseket és a salátákat. A rukkola vagy a kelkáposzta különösen kellemes vele!

balzsamecet

7.Salsa szósz: legyen enyhe vagy csípős, ez a latinos öntet paradicsommal, hagymával és paprikával van tele. Salátaöntetnek nagyszerű, hamburgerek és tortillák tökéletes kiegészítője. A halat és a húst szintén remekül feldobja. Egy negyed csészényi salsa szósz csupán 16-20 kalória.

8.Válasszuk a megfelelő savanyúságot: ízletes ételeket készíthetünk velük. Az enyhén sós uborkák és egyéb savanyúságok a szendvicsek és hamburgerek csodás kiegészítői. Azért legyünk velük óvatosak, mert általában hozzáadott cukrot és sót tartalmaznak. Fogyasszuk őket visszafogottan!

savanyú káposzta

9.Csípős paprika szósz: ebből aztán a kevés is sok lehet, tehát nincs gond belőle, hogy egy teáskanálnyi szósz csak 1 kalória és 35 mg nátrium van benne. Használjuk egészséges öntetnek ezt a fűszeres, csípős változatot a magas kalóriásak helyett. Pehely formájában is megszórhatjuk vele a szendvicset.

torma

fotó:pixabay.com

10.Torma: van, aki sokat használja, más sosem gondol rá, hogy ebből is lehet igen finom ízesítő a szendvicsbe! A torma remekül passzol marhához, csirkéhez, halhoz, s általában céklával vagy káposztával szolgálják fel. Adhatjuk főtt krumplihoz, tojáshoz. Ha frisset használunk belőle, tartsuk a hűtőben és mielőtt megesszük, dörzsöljük le és hámozzuk meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.