Egész nap borult idő várható, sok helyen havazással

Egész nap borult idő várható. Az éjszaka első felében még csak elszórtan lehet gyenge vegyes halmazállapotú csapadék, az éjszaka második felétől pedig előbb északon, a középső területeken valamint a Dunántúlon, majd napközben országszerte várható – jelentős mennyiségű – csapadék:

az Északi-középhegység térségében mindvégig havazás, az Alföldön és a főváros környezetében eleinte eső, havas eső, esetleg ónos eső, a magasabb részeken hó, a Dunántúlon eső, havas eső valószínű. Délután északnyugat felől egyre nagyobb területen a havazás lesz jellemző, estére pedig a legtöbb helyen gyengülhet a csapadék. A délies szelet éjszaka a Kisalföldön, napközben a Tiszántúlon akár viharos lökések is kísérhetik, másutt általában élénk lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -7 fok között várható, északkeleten lesz a hidegebb, hajnalra pedig általában ennél enyhébb lesz az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul.

Eleinte még a melegfrontérzékenyek szervezetét viseli meg jobban az időjárás. Többen panaszkodhatnak fejfájásra, álmatlanságot, fáradékonyságot okozhat a front. Péntek napközben hidegfront vonul át hazánk felett, emiatt délelőtt északnyugaton, majd másutt is hideg fronthatás terheli meg szervezetünk, legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet, romlanak reflexeink. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak. A vércukorszint alacsonyabbá válhat. A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére is.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Szombaton nyugat felől szakadozik a felhőzet, majd vasárnap az ország nagy részén napos idő ígérkezik. Szombat reggel még lehet havazás, illetve napközben havas eső, de fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Hétfőn dél felől beborul az ég, és újra várható havazás, legnagyobb eséllyel a déli és nyugati megyékben.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti 0, -5 fokról -6, -16 fok közé csökken. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte -2, +3, az időszak végén már csak -1, -7 fok között alakul.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2017. január 11. -7,6 °C -6,8 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 17,0 °C (2015) legalacsonyabb hőmérséklet: -21,6 °C (1982)

Forrás: met.hu