Edzés előtt, edzés után

Többféle mozgásformához igazított étrend létezik, az élsportolók étrendje speciális is lehet, azonban ha a hétköznapi életben vett aktív életmódról beszélünk, akkor is érdemes néhány fontos szabályt betartani.

Ha valóban fitté és könnyeddé szeretnénk válni, a mértékletes étrend a kezdő löketet is képes lesz megadni. Ha nem terheljük le emésztőrendszerünket túlságosan, spontán kedvet kapunk egy sétához, könnyedebb kocogáshoz, bringázáshoz, úszáshoz, túrázáshoz, fokozatosan pedig kitágíthatjuk nagyon is fejleszthető, fizikai határainkat. Akár edzést tervezünk a nap folyamán, akár nem, tartsuk be a sokszor keveset elvét, hiszen így szervezetünk könnyedebb lesz, mégis lesz elég energiánk a délutáni mozgáshoz. Ez azt jelenti, hogy akkor együnk, ha valóban éhesek vagyunk, s akkor is néhány tápláló falatot. Ez ideális esetben 5-6 alkalom lesz, és ügyeljünk az egyenletes vércukorszintre egész nap!

Ha elterveztük, hogy aznap sportolni fogunk, helyezzük a hangsúlyt az összetettebb reggelire és tízóraira, délelőtti étkezésre, hogy szervezetünknek kellő ideje maradjon az emésztésre és a tápanyagok szortírozására, beépítésére. A délelőtti étkezés is legyen inkább könnyű, de tápláló, mentes a szélsőségektől. Az ebéd és az uzsonna ne legyen túl megterhelő vagy túl nagy adag (egyénenként eltérő, függ testtömegünktől, anyagcserénktől, sportágunktól), mellőzzük a túl fűszeres, zsíros, sós, cukros, puffasztó ételeket.

A különféle nyers-és tápanyagokat illetően a következőket érdemes figyelembe venni:

A zsiradékok és fehérjék emésztése és beépítése szervezetünkben hosszabb időt és nagyobb energiát vesz igénybe, így közvetlenül sportolás előtt való fogyasztásuk plusz „erőfeszítést” igényelne szervezetünktől.

Közvetlenül edzés előtt.

Szénhidrátok.

Az edzés előtti utolsó étkezést időzítsük kb. 1-1,5 órával korábbra. Ez ne legyen túl sok, tényleg csak pár falat könnyen emészthető, stabil energiaforrásként szolgáló összetett szénhidrát, melyet a szervezet lassabban bont le, így hosszabb távú energiát biztosít. Ilyenek a teljes kiőrlésű, hántolatlan, magas rosttartalmú tészták, kenyerek, gabonapelyhek, barna rizs.

A gabona eredetű szénhidrátok ráadásul megbízható magnéziumforrásnak számítanak, ami az izom és idegrendszer zavartalan működéséhez elengedhetetlen. A máj és az izmok a legfontosabb szénhidrátraktáraink. S portolás esetén a szervezet innen nyeri legelőször az energiát, így ezek „feltöltése” kulcsfontosságú. Azonban közvetlenül sportolás előtt nem érdemes túl sokat enni, mert az gyomor és bélbántalmakhoz vezethet, nem lesz zavartalan az emésztés és a felszívódás, ez pedig teljesítményünkre és későbbi regenerálódásunkra is kihat. Kardio jellegű sportok előtt a vércukor szint ne legyen magas, de túl alacsony sem, hisz akkor rosszul leszünk.

Víz, víz, víz!

Vegyük komolyan szervezetünk hidratáltságát! Ez nem csak azt jelenti, hogy elegendő, ha magunkkal viszünk egy palack vizet az edzésre hanem, hogy egész nap fogyasszunk elegendő mennyiségű (1,5-2 l, sportolás esetén minimum 2-3 l) és minőségű folyadékot, amivel felkészítjük szív- és érrendszerünket, nyirokrendszerünket, izmainkat és idegrendszerünket az izzadás általi lényeges folyadékvesztésre. A megfelelő mennyiségű folyadék fontos a stabil vérnyomás, szellemi koncentráció, a sejtszintű anyagcsere folyamatok, illetve a sav-bázis egyensúly számára.

viz6

Akár passzív emésztési vagy aktív zsírégetési folyamatokról van szó, a folyadék és víz nélkülözhetetlen. Mivel a sportolás után még 1-2 órával is intenzívebben párologtatunk, érdemes ez idő alatt is nagyobb figyelmet szentelni a folyadékbevitelre.

Edzés után: regenerálódás

Az edzés utáni táplálkozás a regenerálódás alapfeltétele. Az edzést követő 30-60 perces időszakban a test készen áll arra, hogy az egyes tápanyagokat sokkal gyorsabban és alaposabban építse be és használja fel.

Fontos az elveszett elektrolitok, ásványi anyagok, és folyadék pótlása, illetve a korábban említett szénhidrátraktárak (izmok, máj) feltöltése. Ebben a szakaszban kiemelt fontosságú, hogy gyorsan felszívódó, kiváló minőségű, könnyen emészthető táplálékot vegyünk magunkhoz, elsősorban folyadékok formájában. Ilyenkor előnyösek a banán, alma, egyéb gyümölcsök. Az elengedhetetlen fehérjéket alacsony zsírtartalmú, sovány tejből, joghurtból, túróból, főtt tojásfehérjéből érdemes pótolni, de akár egy gyümölcsjoghurt, vagy hideg kakaó is tökéletes. Természetesen, a falatozást ekkor se vigyük túlzásba!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.