Édes mennyország: gyümölcsös Pavlova torta

Vannak desszertek, amelyek látványra olyan szemet gyönyörködtetőek, hogy egyszerű háziasszonyként nem merünk belevágni az elkészítésükbe. Számomra a Pavlova torta tipikusan ilyen édesség (volt).

Pavlova torta

Bár rengeteget sütök-főzök hála kiterjedt nagycsaládomnak, de én magamat továbbra sem tartom ügyeskezű konyhatündérnek. Sőt. Én azok közé tartozom, akik inkább az ízre és a mennyiségre utaznak, a kinézet nálam a sorban hátul kullog. Ha csak itthonra sütök…

Mert miért kattint egy receptre az ember? Két lehetőség van: vagy azért, mert tudatosan egy bizonyos étel elkészítésének módjára kíváncsi és akkor egyáltalán nem érdekli a képanyag, vagy azért, mert csak úgy szörfözgetett a neten és valami annyira gyönyörű volt, hogy elolvasta a hozzá tartozó receptet is. Ez utóbbi esetekben igenis számít a külcsíny. A kérdés már csak az, hogy a látottak alapján bele merünk-e vágni a sütésbe, vagy megmaradunk a gyönyörködésnél.

A legtöbb esetben én belevágok a megvalósításba – öt gyerek mellett igen hamar megtanultam nagyon bátornak lenni -, aztán ha úgy alakul, készítek egy összeállítást az ilyennek-kellett-volna-lenni és ilyen-lett fotókból, hadd röhögjenek mások is. Ami meg megüti a lécet – íz- és képvilágilag egyaránt -, az felkerül a blogra.

De bátorság ide, bátorság oda, azért egy mumusom nekem is volt éveken át. A Pavlova torta. Soha életemben nem mertem belevágni, hogy megcsináljam, mert a képek alapján úgy tűnt: ez az édesség, amihez olyan kézügyesség, precizitás, odafigyelés kell, ami nekem soha nem volt és soha nem is lesz.

Aztán egyszer csak kényszerhelyzetbe kerültem. Történt, hogy Nagylány pár héttel ezelőtt ide-oda kattintgatott a neten és meglátott egy gyönyörű Pavlova tortát, tetején friss szamócával meg csokiöntettel.

– Ha Országos Magyar Bajnok leszek karatéból, akkor csinálsz nekem ilyet? – szegezte nekem a kérdést.

– Ha az leszel, csinálok – ígértem.

… és az lett.

Én meg nekiálltam életem első Pavlova tortájának, amelyet azóta fél tucat másik követett. Mert bár tényleg igényel egy kis odafigyelést, na meg rengeteg tojásfehérjét, de ettől függetlenül meglepően könnyű az elkészítése, a végeredmény pedig önmagáért beszél. Ha egyszer belekóstoltál, nem tudod abbahagyni…

Pavlova torta erdei gyümölccsel

Pavlova torta

Előkészítés ideje:  
Főzési idő:  
Teljes idő:  
Adag: 12

Pavlova torta gyümölcsökkel

Hozzávalók
  • 6 db tojásfehérje
  • 37,5 dkg porcukor
  • 1,5 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1,5 evőkanál citromlé
  • ½-1 teáskanál vaníliakivonat
  • A tetejére:
  • 7,5 dl tejszín
  • 30 dkg gyümölcs (friss vagy fagyasztott: a legjobbak a különböző bogyós gyümölcsök, de meggyel és fekete cseresznyével is készíthető)
  • olvasztott étcsoki
Elkészítés
  1. Melegítsük elő a sütőt 150 Celsius fokra.
  2. A tojásfehérjéket a citromlével verjük lágy habbá.
  3. Kanalanként adjuk hozzá a porcukrot (kivéve másfél kanálnyit) és közben folyamatosan verjük tovább a habot.
  4. Ezt a műveletet folytassunk egészen addig, amíg a hab olyan fényes és kemény nem lesz, hogy már szinte vágni lehet.
  5. Egy kisebb edényben keverjük össze a maradék porcukrot a keményítővel és a vaníliakivonattal és nagyon óvatosan keverjük bele a habba. Vigyázzunk, nehogy összetörjük.
  6. Vegyünk elő egy 23 cm-es piteformát és simítsuk bele a felvert habot.
  7. Vegyük vissza a sütőt 110 Celsius fokra és 60-70 perc alatt süssük készre a torta alapját.
  8. Időközben olvasszuk ki a mirelit gyümölcsöt, vagy ha frissel dolgozunk, akkor mosuk meg, vágjuk kisebb darabokra, ha szükséges.
  9. A Pavlova tortát a sütőben hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. Tegyük a tejszínhabot 15 percre a mélyhűtőbe, majd verjük fel alaposan.
  11. Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét és tegyük félre egy kicsit hűlni.
  12. Vegyük magunk elé a tortaalapot, halmozzuk a tetejére a tejszínhabot és szórjuk meg az előkészített, lecsepegtetett gyümölccsel és csorgassuk a tetejére az olvasztott csokit.

Pavlova torta

Pavlova torta

Forrás: Mom with Five


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.