Dizájn növények dizájnos otthonokba

Mit művel a növényekkel egy stylist az otthonunkban? 5 különféle dizájnos lakásba pillantunk be, ahol a tulajdonosok is mesélnek a növényekhez való viszonyukról. 

A dekoratőrök növény-kedvencei: lakás-stílusokat mutatunk
Erik Gutter Stylist és dekoratőr


A növények éppúgy az önkifejezés eszközei, mint a festőnek a műve.

A térhatás nagyon fontos: a megfelelő növények és tárgyak egy keskeny, hosszúkás szobából is széles teret tudnak varázsolni, mások éppen ellenkezőleg, a tér nyújtására is használhatók. Bármit is szeretnél, tegyél növényt a lakásodba! Ott a helyük, gondoskodnak a hangulatról, a feltöltődésről, és egyszerűen szépek.

Alocasia wentii (alokázia), a bordás óriás
“Gyönyörű növény, amelyről mindig egy trópusi utazás jut az eszembe. Az alokázia úgy néz ki, mintha folyton nőni akarna még. Lenyűgöz az az erő, amit ezek a levelek árasztanak magukból.”

A dekoratőrök növény-kedvencei: lakás-stílusokat mutatunk

 

Az alokázia vastag erezetű, izmos levelei egészen különleges szerkezetet adnak a növénynek, és csak úgy vágynak az érintésre! Szerencsére tényleg nem okoz problémát neki, ha hozzáérünk. Leveleit felforralt, majd visszahűtött vízzel időnként lemosva friss sötétzölden tarthatjuk. Ez a trópusi szépség szereti a meleg, párás helyeket, de a vastag levélzetnek köszönhetően bírja a szárazabb környezetet is. Nyáron ne érje közvetlen napfény! Érdemes rendszeresen locsolni és tápszerezni, télen pedig közepesen nedvesen kell tartani.

Vriesea (pikkelyvirág), ünnepi tűzijáték


“Az a szokatlan a pikkelyvirágban, hogy bár a növény szerkezete felfelé törő, a levele mégis vízszintes csíkozású. Legjobban csoportosan mutat: érdemes több pikkelyvirágot közös edénybe ültetni.”

A Vriesea egy multitálentum: zöld rozetta, csíkos levelek, a virágok pedig az eget támadják, mint valami színes tűzijáték – egy pillanatra sem unalmas! Ez a könnyen gondozható virág értékeli a trópusi zivatarokat: a levélrozettájában gyűjti a vizet. Vigyázzunk, hogy a gyökerei sose ázzanak hosszasan, ezt ugyanis nehezen tűri. A pikkelyvirág egyébként egy világos, de közvetlen napfénytől védett helyen érzi magát a legjobban.

 

A dekoratőrök növény-kedvencei: lakás-stílusokat mutatunk
A dekoratőrök növény-kedvencei: lakás-stílusokat mutatunk

 

Strelitzia (papagájvirág), tolldíszes díva


Szürkés-zöld leveleivel és szokatlan szárával a papagájvirág az egyik legérdekesebb növény. Erőt sugároz magából, amit kellemesen ellenpontoznak a gyengéd virágok.”

A papagájvirág felépítése csodálatos: törékeny, mégis egyenes növésű, narancssárga fellevelei vannak két-három kék szirommal, melyek szürkés-zöld hüvelyből törnek elő, mint valami büszke kakastaréj. Ez a növény remekül érzi magát a lakásban, és ugyanúgy tűri a napot, mint a félárnyékot. Rendszeres öntözést kíván kis adagokban, de nem szabad hagyni, hogy sokáig vízben álljon. És ha valami ilyen jól néz ki, meg lehet-e tagadni tőle egy kis szépségápolást? A Strelitzia bizony meghálálja, ha hetente egyszer tápszer is kerül a vizébe.

 

Begonia rex (királybegónia): rózsás levelek


“Az egyedi, tarka levelek teszik a begóniát ilyen dekoraívvá. Emellett kissé nosztalgikus is ez a növény, mely a klasszikus holland fajanszra és ezzel együtt a múltra emlékeztet.”

A begónia szokatlan leveleit még kétszer megnézni sem elegendő. Mintázata általában karmazsinvörös, ezüst, zöld és rozsdabarna színekben játszik, de a képen látható variáns a levél közepének rózsaszínjével igencsak vonzza a tekintetet. Érdemes szemmagasság alatt elhelyezni a növényt, hogy értékelhessük fényűző koronáját, és szánjunk neki tágas, erős edényt. A begónia igazi lakótárs lehet. Vigyázzunk arra, hogy ne hagyjuk kiszáradni!

 

A dekoratőrök növény-kedvencei: lakás-stílusokat mutatunk
A dekoratőrök növény-kedvencei: lakás-stílusokat mutatunk

 

Begónia (Begonia): hagyomány


“Apám családjában generációról generációra öröklődött egy begónia, ez a növény is annak a dugványa. Még az üknagyanyámmal kezdődött a történet, azóta minden családtagnál van egy sarj.”

Visszatért, bár igazából el sem ment: a begónia. Michel Bégon fedezte fel a növényt Santo Domingo szigetén 1690-ben, de már akkor is variációk százai nőttek más Egyenlítő menti országokban. Eredeti otthona magyarázza e klasszikus, újra és újra virágzó szobanövény szükségleteit: sok-sok közvetett napfény, heti kétszeri locsolás és rendszeres tápszerezés, hiszen elég tempósan növekszik.

Codiaeum (kroton), imádom a 60-as éveket!
“Hatásvadászat? Kerítsünk egy extrovertált növényt és hozzá egy egyszerű vonalú kaspót, majd ismételjük meg az edény vonalait, mondjuk a TV formájában. A kontraszt nagyon izgalmas hatást kelt!”

A kroton már-már tudatmódosító színei – zöld, sárga, narancssárga, vörös és ráadásnak fekete – szinte végtelen számú kombinációban tűnhetnek fel. Minél több fényt kap ez a csodás növény, annál színesebb lesz. Viszont, figyelem, a közvetlen napfény tilos ennél a retró-szépségnél! A Codiaeum Indonéziában, Polinéziában és Malajziában őshonos, és szereti a meleg szobákat. Figyeljünk oda, hogy ne menjen 15 °C alá a hőmérséklet! A fotón a növény mellett két vázát is látunk, az egyik, a “csövekkel”, tétován a kroton formavilágára emlékeztet, míg a másik, a vörös, a színét emeli ki.

A Kroton (Codiaeum) gondozásának titka

A dekoratőrök növény-kedvencei: lakás-stílusokat mutatunk
A dekoratőrök növény-kedvencei: lakás-stílusokat mutatunk

 

Nolina (elefántláb): bőséges hajtások
“Az elefántlábban a törzsét szeretem leginkább, ami úgy indul növekedésnek, mint egy kikelő hagyma. Legjobban majdnem teljesen kifejlett állapotában tetszik, amikor még mindig vannak hosszúkás hajtásai.”

Ez a hosszú lábú felmosó-fej azért kapta az elefántláb nevet, mert eleinte éppen úgy néz ki a törzse, mint egy elefánt lába. Később megnyúlik, és tökéletesen megoldja a növény víztartalékolási feladatát, ami így szinte önellátó. Mexikóban őshonos, nem véletlen tehát, hogy szereti a fényes helyeket, akár a direkt napfényt is. A törzs tartalékainak köszönhetően a Nolina gyökerét lehet közel szárazon is tartani.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.