DIY – Vidám dekorációk gyöngyökből

Tél végén jól jönnek a színek: vasalható gyöngyökből könnyedén készíthetünk színes üzenőfali mágneseket és vagány gyerekszobai dekorációt.

Februárban már nekem, a fagy- és hidegtűrő télimádónak is kezd elege lenni a szürkeségből. A tél vége minden szempontból az év egyik legrosszabb időszaka. Már nincs hó, nincs meg a tél szépsége, csak a kopasz fák, a szürkeség, a hideg. Nem csoda, ha ilyenkor még intenzívebben vágyunk a színekre, valami vidámságra.

Egy unott délelőtt akadt a kezem ügyébe az egyik eldugott sarokban a sárga-kék svéd áruházban hónapokkal ezelőtt vásárolt, azóta ki se bontott, hatalmas doboznyi vasalható gyöngy. Hogy én mennyire utálom ezeket az apró, haszontalannak tűnő műanyag kis vackokat! Most azonban ez a doboz és a hozzá tartozó alapok mentették meg az életemet. A gyerekeim úgy vetették rá magukat a készletre, mintha valami hiperszuper legóval leptem volna meg őket. A lelkesedés tehát megvolt – mondjuk, nem tudom mire föl -, most már csak helyes mederbe kellett terelnem.

A konyhánkban van egy nagy, szürke mágneses üzenőtábla. Ide szoktam kitűzni a gyerekek rajzait, okleveleit, recepteket, mindent, aminek  szem előtt kell lennie. A rögzítésre szolgáló mágnesek azonban valahogy a fogyóeszköz kategóriába tartoznak, időről-időre eltűnik egy-egy darab, hogy aztán soha többet ne kerüljön elő. Ezek pótlására kiválóan alkalmasak a vasalható gyöngyökből készült vidám, színes mágnesek. Soha nem láttam olyan összehangolt csapatmunkát a gyerekeim között, mint amikor nekiálltak ennek a alkotótevékenységnek. Nekem csak a mintákat kellett szállítanom (igyekeztem nagyon egyszerűeket és bonyolultabbakat is válogatni, tekintettel a korosztályos különbségre): a kisebbek a nagyok keze alá dolgoztak – szétválogatták a színeket -, ők meg hálából segítettek nekik összerakni a formákat. Csuda egy móka volt!

A téma négy fiúval mi más is lehetett volna, mint a Star Wars?! A tavasz után már nagyon vágyódó Nagylány kedvéért pedig színes, vidám gyümölcsöket kutattam fel a neten. Végül annyira belejöttek az alkotásba, hogy nemcsak mágnesek készültek, hanem egy-egy nagyobb formából gyerekszobai dekoráció lett. Nem kellett hozzá más, mint egy egyszerű képkeret…

Színes dekoráció vasalható gyöngyökből

vasalható gyöngyökből

Hozzávalók

  • vasalható gyöngy
  • alaplapok (kör, szív, kis és nagy négyzet)
  • selyempapír a vasaláshoz
  • mágnes, ragasztópisztoly

vasalható gyöngyökből

vasalható gyöngyökből

Elkészítés

  • a képek alapján rakjuk ki a figurákat
  • a gyöngy leírása alapján vasaljuk össze őket
  • ha mágnesként akarjuk használni őket, akkor ragasztópisztoly segítségével ragasszunk a hátukra egy-két mágnest nagyságuktól függően

vasalható gyöngyökből

Megjegyzés: a színek nem minden esetben stimmelnek, mert a svéd áruház által forgalmazott gyöngykészletben pl. nincs pl. bőrszín, világosbarna, világoszöld, szürke, így abból dolgoztunk, amink volt. A fénykardot tartó Yoda mesternél a félkész állapotot ábrázoló képen csak egy sor gyöngy szerepel, az nem elég, meg kell erősíteni egy második sorral, különben nem állnak össze a gyöngyök. A kész alkotáson már ez látszik.

Forrás: Mom with Five


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.