DIY: Gyönyörű szivárványos párna akvarell festékkel

Ezek az akvarell festékkel készített párnahuzatok szuper könnyen elkészíthetőek és nagyon jólmutatnak a teraszon, vagy a nappali kanapáján, demég a gyekeszobát is kiválóan feldobják.

Amire szükség lesz:

  • Fehér párnahuzat – Amit akár magunk is megvarrhatunk régi lepedőből. Néhány régi párnát is szétszedhetünk, és az egyik formába beletölthetjük újra a pelyhet, vagy a mű párnatölteléket. Nagyszerű mód az újrafelhasználásra és a frissítésre. Aki nem akar ezzel foglalkozni az könnyen vehet párnát a Jysk-ben, IKEA-ban, vagy bármelyik lakberendezési áruházban.

Az akvarell párnahuzat festéshez szükséges kellékek:

  • Akvarell festékek
    Nem szükséges szövetfestéket venni a párna elkészítéséhez. Én sima akvarellfestékkel készítettem el a párnákat, és teljesen jól bevált!
  • Közepes vastagságú szövetből készült fehér párnahuzat (Bármilyen fehér szövet működik)
  • Kis csészék vagy pohárkák vízhez
  • Ecsetek –  2 közepes vastagságú ecset (így nem kell folyamatosan mosni)
  • szövet keményítő (Én a Martha Stewart márkát használtam)
  • Szemeteszsák amin festjük a párnahuzatot, vagy bármilyen fólia

Először is töltsük fel a 2 csészét félig vízzel. Az egyik csészét a festékek nedvesítésére használjuk majd. A másikhoz adjuk hozzá a textília keményítő egy részét a vízhez. Nem voltam túlságosan specifikus itt az arányoknál, de kb. 1/4 csésze víz kb. 1/8 csésze keményítőt használtam.

Minél kevésbé vízzel keverjük el a festéket, annál erősebb színt kapunk. Minél nedvesebb a festék, annál könnyebb a szín, és annál inkább terjed a huzaton.

Fessük be az egész szövetet akívánt színekkel,majd vizes ecsettel húzzunk újra a festést egyszer végig a festett felületen. Így a színek nagyon szépen összeállnak, egységessé válnak.

A festés befejezése után a szövetünk természetesen még nagyon nedves. Rá kell melegíteni a festéket a textilre, ezért a mintákat a magas hőmérsékleten a szárítóba tettem, amíg teljesen megszáradtak. Ha nincs szárítógépünk, akkor miután megszáradt a párnahuzatunk,  forró vasalóval alaposan vasaljuk át.  Én mindkettőt tettem.

Én a kék párnának kissé ombre hatásához nagyon teli, kevésbé vizes festéket használtam fel, és egyre nedvesebbé és nedvesebbé tettem egy vizes ecsettel, ahogy végeztem.

Miután megvasaltam a megszárított huzatokat, ilyen izgalmas és különleges párnákat kaptam:

Ha varrni szeretnénk a huzatot a párnára:

Természetesen ez attól függ, hogy milyen nagy a párna az, hogy mekkora anyag van szükségünk. A vastagabb típusú szövet általában a legjobb párnahuzatok esetében. A legjobb egy vastag vászonszövet, de mindenféle vászon, twill, denim vagy kültéri szövet jól működik. Ha azt akarjuk, hogy a párnahuzat megtartsa alakját, és ne legyen áttetsző, hogy a párnát a szöveten keresztül ne lehessen látni.
Tehát, ha már tudjuk, hogy mekkora párnánk van, lemérhetjük mekkora anyagra van szükségünk, és milyen méréseket kell vágni:

Mérje meg a párnáját a széleken és határozza meg annak méreteit. Az enyém 13 x 13 cm-re sikerült.
A párna elülső darabjához hozzá kell adni minden oldalról, 2 cm-t. A párnám nem volt túlságosan tele és puffadt, ezért hozzáadtam 2 cm-t, ami azt jelentette, hogy az első darabomat 15 x 15 cm-re vágtam. Azt akartam, hogy a takarók jól illeszkedjenek. Ha nagyon duci a párna, lehet, hogy hozzá kell adnia 3 vagy 4 cm-t is a huzat méretéhez. Nagyobb lesz, és ha azt is szeretné, hogy a huzat lazább legyen, és ne legyen túl feszes a párnán, akkor mindenképpjavaslom a 3-4 cm-eres ráhagyást a huzat varrásánál.
A párnahuzat hátsó burkolatának oldalán a következőket kell tennünk:

Vegyük át az elülső szövetdarab szélességmérését és adjunk hozzá 5-7 cm-t. Tartsuk ugyanazt a hosszúságmérést. Például az első párnámpa 15 x 15 cm-es. Szóval, hozzáadtam 5 cm-t a szélességhez és vágtam egy szövetdarabot 20 x 15 cm-re. A hátlapon lévő záródás csak kissé átfedésben van, ami megkönnyíti a be- és kikapcsolást. Ha azt szeretnénk, hogy átfedjék egymást a hátoldalon, adjunk hozzá 6-7 cm-t a szélességméréshez.
Most vegyük azt a hátsó darabot, amelyet levágtunk (a 20 x 15-ös), és hajtsunk félbe, középen és a hajtás mentén vágjuk el.

Ezek után szegjuk be a darabokat, majd varrjuk össze őket. A kettévágott hátsó résznél tudjuk majd a párnánkat a huzatba bújtatni.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.