Diétás vacsora hogyan készíthető el az egész családnak?

Biztos neked is eszedbe jutott már, hogy amint elkezdesz diétázni, milyen diétás vacsorát készíthetsz? Természetesen olyat, amit te is, és a család is ehet. Valójában egyszerűbb a helyzet, mint azt sokan gondolnák. Lássuk miért is:

Mennyire diétás az a diétás vacsora?

Ha egy átlagos magyar ember étkezéseit megnézzük, akkor kiderül, hogy valójában nagyon sok olyan ételt eszik, amit diéta alatt is lehet enni. Általában ott hibázunk, hogy 4 étkezésből 1 annyira rossz, hogy semmissé teszi a másik 3 étkezés jótékony hatását. Tehát sok esetben elég csak a magas kalóriatartalmú ételeket kerülni.

Te sem tudod mit ehetsz biztonsággal fogyókúra alatt? Töltsd le a 27 Diétás Étellistánkat!

Nézzünk pár diétás vacsora ötletet, ami önmagában is jó diéta alatt:

  • Natúr sült vagy főtt hús, főtt krumpli (zöldséges hagymás is lehet), bármilyen befőtt (a levét tilos meginni)
  • Natúr sült vagy főtt hal, rizs (lehet rizi-bizi), tzatziki saláta
  • Chilis bab

Sokan tévedésből azt hiszik, ha fogyni szeretnének, akkor el kell hagyni a rizst és a krumplit, miközben ez nagyon nagy hiba. A főtt krumpli (77 kalória) vagy krumplipüré (96 kalória) kifejezetten diétás ételnek számít, így bármikor jó lehet a diétás vacsora alkalmával. A rizs egy fokkal kalóriadúsabb, de még mindig lehet enni diéta alatt, mert mindössze csak 130 kalória van benne, ami átlagosnak mondható.

vacsora3

“Diétásabb” nem egyenlő a “Diétással”!

Amikor ételekről beszélünk, akkor nem mindegy, hogy egy étel diétásabb vagy diétás. Pl: süteményt nem lehet enni, ha fogyni szeretnél, és habár el lehet készíteni “diétásabb” verzióban, amiben kevesebb a kalória, de ez még nem jelenti azt, hogy diéta alatt lehet enni. Ez egyszerűen annyit jelent, hogy kevesebb benne a kalória, mint az eredetiben, de sajnos nem annyival, hogy jó legyen. Íme a csúf igazság:  “diétás” sütemény sajnos nem létezik, bármennyire is szeretnénk. Mert nem tudjuk annyival csökkenteni a kalóriáját, hogy azt még diétás süteménynek lehessen nevezni.

Tehát, amikor a diétás vacsorád tervezed, akkor nem “diétásabbá” kell tenned a vacsorád, hanem “diétás” vacsorát kell keresned. Gondolj arra, hogy mit szeretnél este enni, és nézd meg, hogy van-e benne magas kalóriatartalmú összetevő. Pl, ha lasagne-t szeretnél készíteni, abban van a tészta és  besamelmártás. Ha nagy a súlyod, akkor a tészta még beleférhet, de a besamelmártásban már túl sok kalória van. A legjobb, ha keresel mást sütnivalót vacsorára, és alaposan megnézned, hogy van-e benne magas kalóriatartalmú összetevő.

vacsora

Mennyit ehetek?

Hiába lesz nagyon jó diétás vacsora a vége, ha nem tudod, hogy pontosan mennyit ehetsz.  Ezzel kapcsolatban van egy jó hírem. Mindenkinek más adagra van szüksége! Kiváló módszer, ha ügyelsz arra, hogy normál adagot egyél mindenből. Ha a fenti példákból választasz, képzeld el előre, hogy általában mennyivel szoktál jól lakni ezekből az ételekből, és azt szedd ki előre. Se többet, se kevesebbet, és nem repetázhatsz. Arra is ügyelj, hogy lefekvés előtt 3 órával el kell fogyasztanod a diétás vacsorád.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.