Derült, napos idő várható

Kezdetben többnyire derült, és mindenütt száraz idő várható, majd késő délelőttől északnyugat felől felhősödés kezdődik, amely estig az ország északnyugati felére terjed ki.

Az ország nagy részén hétfő estig még derült, napos idő várható.

Ez jó hatással van a kedélyállapotunkra, a hangulatunkra, gyorsítja az anyagcserénket, és az erős csontozat kiépítésében is nélkülözhetetlen szerepe van. A nyugati országrészt viszont hétfő délután hidegfront éri el, az ott élők közül többen panaszkodhatnak fejfájásra, migrénre. A reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges, tartós álmosságérzés is jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg.

Ugyanekkor délkeleten késő estig derült égre, sok napsütésre számíthatunk. A déli óráktól előbb a Kisalföldön, majd a Dunántúlon egyre nagyobb területen alakulhat ki, de csak elszórt jelleggel zápor, zivatar; estig várhatóan a Nagykanizsa – Budapest vonalig lehet csapadék. Eleinte még gyenge lesz a légmozgás, majd a szél fokozatosan északnyugatira fordul, és helyenként megélénkül, emellett zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 18 fok között alakul, de városokban és vízpartokon ennél melegebb, hidegre érzékeny területeken ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 34 fok között várható, a hűvösebb értékekkel északnyugaton.

nyari hajciho (1)

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Kezdetben még több lesz a felhő, és elszórtan zápor, helyenként zivatar is lehet, majd sok-sok napsütésre, száraz időre készülhetünk.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a 15, 20 fokról 9, 15 fok közé csökken. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között várható, az időszak végén lesz a melegebb.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. augusztus 27. 22,1 °C +1,9 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 35,8 °C (1992) legalacsonyabb hőmérséklet: 5,8 °C (1978)

Forrás: met.hu