Derítsük ki, miért verekszik a gyerek

A gyermekkori agresszió sok szülőnek okoz fejfájást: gyakori, hogy a kicsit bántalmazzák, de kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy épp a mi lurkónk verekszik. 

Szülőként a legfontosabb teendő, ha gyermekkori agresszióval találkozunk, hogy kiderítsük, miért viselkedik így a gyerekünk. Ennek a lelki oka szinte minden esetben valamilyen figyelemfelhívás: leggyakrabban a szeretethiány, a (vélt vagy valós) gondoskodás hiánya áll a háttérben.

Kinek a felelőssége?

Ha gyermekkori agresszió figyelhető meg a gyerekeknél, akkor a pedagógus vagy óvónő feladata az, hogy az adott szituációt megoldja. Ám ő kevés ahhoz, hogy a problémát szüntesse meg, ezért fontos, hogy jelezzék a szülőknek a problémát, és a szülőkkel együtt próbálják megoldani a helyzetet.

Hogyan fékezhetjük meg?

Szülőként nagyon fontos a hozzáállás: meg kell ismerni a saját gyerekünket, minőségi időt kell vele tölteni és foglalkozni azzal, hogy mi válthatja ki belőle a különböző érzelmeket.

A szülőknek arra is figyelniük kell, hogy ha a gyerek például a felnőttek konfliktusa miatt válik agresszívvé, akkor először a saját problémáikat kell megoldaniuk.

Forrás: FEM3