Depressziósan szexelni?

Amikor az ember depresszióban szenved, amikor semmihez nincs kedve, akkor érthető módon a szexelni sem szeretne, nem hiányzik neki úgy, mint régen. Ez viszont tönkreteheti a kapcsolatot.

Amikor valaki úgy érzi, összedőlt körülötte a világ, nem talál örömet az életben, nincs kedve reggelente felkelni, és a munkahelyén is csak azért fohászkodik, csak nehogy valaki hozzászóljon, akkor a legkevésbé sem hiányzik neki esténként egy kiadós lepedőgyűrés. Márpedig ez a rosszkedvvel, a ne-szólj-hozzám-mal kombinálva még a legtürelmesebb és legmegértőbb társat is elbizonytalanítja, hisz nem tudhatja, vajon nem épp ő-e az oka a párja furcsa hangulatának.


Az is előfordulhat, hogy a depressziós ember társa úgy érzi, párjának már nem elég jó, már nem kell neki, ami extrém esetben azt a helyzetet fogja előhozni, hogy két depressziós fogja otthon ülve egymást és magát sajnálni. Hogyan kerülhetjük ezt el?

Az általános levertség, érdektelenség nyilvánvalóan a szexre is érvényes, a depresszióra viszont ritkán alkalmazható a kutyaharapást szőrével terápia. A magába zárkózott, depressziós embert ugyanis szinte lehetetlen rávenni arra, hogy önfeledten élvezze a szexet, és ez nemcsak a partner kedvét fogja szegni, de a beteg még inkább úgy érezheti, hogy ő már erre sem jó.

Ahogy mondani szokás, a jó kapcsolat nem a szexre épül, ám nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy szex nélkül bármelyik kapcsolat kihűl. A huszonkettes csapdája ez, ami spirálszerűen húzza egyre lejjebb az amúgy is önértékelési zavarokkal küzdő beteget: úgy érzi, már nem elég vonzó, emiatt egyre gyakrabban utasítja vissza párja közeledését, a ritkuló szextől viszont még kevésbé hiszi, hogy kívánatos.

Az sem elhanyagolható tényező ebben az esetben, hogy a libidó csökkenésével a nemi szervek sem úgy működnek, ahogy kellene, ami akár fájdalmat is okozhat az aktus során. Ha a depressziót gyógyszerrel kezelik, akkor pedig a mellékhatások között lehet sokszor a nemi vágy romlása, ami ugyancsak fájdalmas szexet jelent. Ha ezt tapasztalják a párok, mindenképp egyeztetni kell a kezelőorvossal, lehet, hogy egy egyszerű gyógyszercsere megoldja ezt a problémát is.

Ehhez azonban feltétlenül szükséges, hogy az orvossal ne csak az általános hangulati elemeket beszéljük meg a kezelések során, hanem merjük megkérdezni a gyógyszer szexre gyakorolt hatását is!Gyors segítségként persze bevethetők különféle segédeszközök, mint például valamilyen gyógyszertárban kapható síkosító, vagy apró trükkök, hogy a szex előtt kellően el tudjon lazulni a beteg: kellemes zene, félhomály (ez főleg az önképzavarral küzdők esetén hasznos, kevésbé fogják szégyellni a testüket), illatos gyertya.

Ami pedig a partner hozzáállását illeti, részéről nagyon sok türelem és megértés kell, és bár nehéz megérteni, mégis fontos, hogy tudjuk: a depressziós párunknak nem velünk van gondja, hanem önmagával. Segítsünk neki kedvességgel, közös programokkal, akár sétával, sok beszélgetéssel, hogy elhiggye, szerethető ember!

Forrás: https://napidoktor.hu/index