De mi az a mölky és hogyan kell játszani?

Mobilszauna, mölkky és rengeteg finn design termék mutatkozik be a három napig tartó Finn napokon, a fekete leves mellé járó finn novellákról nem is beszélve.

Három napra beköltözik Finnország a Bartók Béla Boulevard-r, ahol nemcsak a finn fanek, de a skandináv ízek szerelmesei is örülhetnek: finn desszerteket, ételeket és kávékülönlegességeket is lehet kóstolni az ELEVEN Ősz idején.

Miért éppen Finnország?

Portugália, Lengyelország után az északi, de hasonlóan izgalmas Finnország látogat a Bartók Béla útra szeptember végén. A skandináv ország idén ünnepli államiságának 100. évfordulóját, ezért is üdvözölhetjük most őket vendégként. Szeptember 22. és 24. között már negyedik alkalommal rendezik meg az ELEVEN Ősz fesztivált, ahol rengeteg finn kulturális, dizájn, kulináris és izgalmas aktív programmal lehet találkozni a Bartókon.

„Évről évre igyekszünk minél színesebb és minél tartalmasabb programokat a Bartók Béla Boulevard-ra hozni, olyanokat, amik nemcsak a helyieknek, hanem a kerületnek és a fővárosnak is hozzáadott érteket jelentenek. Finnország kerek és büszke jubileuma, a nemzeteink közötti hasonlóságok, no meg a nagykövetség közelsége is mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy most együtt ünnepelhessünk” – mondta Faur Zsófi, a szervező Kulturális Tizenegy Egyesület elnöke.

ELEVENOsz_2017_szauna

Finn dizájn kicsiknek és nagyoknak

A sokak által ismert és kedvelt finn dizájncég, a Marimekko termékeit a Hadikban, a fiatal fotós, Jussi Puikkonen szaunafotóit pedig a szemközti Szatyor Art Space-ben lehet megtekinteni. Ugyanakkor a Bartókon autentikus finn dizájner tárgyakkal is lehet majd találkozni. A finn dizájnt és az alkotást gyerekek is kipróbálhatják a különféle workshopokon, de finn filmvetítések és mesélések is lesznek kicsiknek és nagyobbaknak (pl. a Pagonyban, a K.A.S. Galériában és a Tranzitban is).

Fin(n)omságok a Bartókon

Aki a gasztronómiát jobban kedveli, az finn házi süteményeket (pl. pulla, vadelmakakku) és ételeket (pl. lazacleves, füstölt rénszarvashús tekercs) is kóstolhat a Szent Gellért tértől egészen a Feneketlen-tóig. A Keletben egy igazi finn kávéra is be lehet majd ülni a három nap alatt, ahol egy finn novella is jár majd a fekete leves mellé.

Itt még meg is izzadhatunk!

Finn napok természetesen nem lehetnek szaunázás nélkül, ezért péntektől vasárnapig a Gárdonyi téren felállított mobilszaunában lehet kiizzadni a nap fáradalmait egyedül vagy akár a barátokkal együtt.
A közterek is kék-fehér színbe és hangulatba öltöznek az ELEVEN Ősz idejére. Egy finn kórus a Bartók több pontján is látható és hallható lesz, a La Nube fagyizója előtti téren pedig finn kortárs táncot tanulhatunk. Szombaton egy nagy floorball-meccset játszanak a Móricz Zsigmond körtéren, ahol budapesti finnek csapnak össze egy válogatott magyar csapattal.

ELEVENOsz_2017_design
Az ELEVEN Ősz legérdekesebb programjai közé mindenképp a Nokia-telefonok kiállítása kerülhet, ahol a legősibb darabokból többet is láthatunk a La Nube-ban. Hogy mi az a mölkky és hogyan kell játszani, nos, ez is kiderül a Gárdonyi téren, ahol a finnek egyik nemzeti játékát lehet kipróbálni. Az 1 művész 1 porta program keretében 7 helyszínen 7 különböző autentikus finn tárgyat állítanak majd ki a szervezők, amik közül egyet meg is nyerhetnek az ELEVEN Ősz résztvevői. További programok erre a linkre kattintva érhetők el.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.