Csúnya lett a tapéta? Van rá megoldás!

A tapéta nagyon szép, amikor felragasztják – de pár év után sajnos veszíthet szépségéből. Lecserélni azonban egyelőre nem kell: hogyan tisztíthatjuk, javíthatjuk meg a tapétát?

Ahogyan a tapéta egyre idősebb lesz, elkezdhet szakadozni, lazábbá válhat, buborékok jelenhetnek meg alatta. Nem kell rögtön a cserére gondolni. Valóban, olykor csak a csere segít, de számos eset van, amikor jó módszer a tapéta javítása is, hogy hosszabb életűvé tegyük. Ezért érdemes megtartani tapétázáskor néhány darabot a tapétából, hogy javításhoz később fel tudjuk használni!

A tapéta javítása saját kezűleg könnyen kivitelezhető. Ha meglazul, az normális folyamat – ahogyan a háztartásban minden kopik a használat során, úgy ez sem maradhat ki.

tapéta1

Egy egyszerű eleresztést tapétaragasztóval könnyen megoldhatunk – és többnyire teljesen észrevétlen marad. Ha elenged az illesztések mentén, az szintén megragasztható. A falburkolással foglalkozó üzletek a javításhoz is kínálnak különféle készleteket, amelyekkel a tapéta javítása valóban feltűnésmentessé válik.

Az elengedett élek megragasztásához nedvesítsük meg kissé a területet, és emeljük el a faltól a tapétát. A ragasztóból egy vékony réteget kenjünk fel a tapéta hátuljára, majd nyomjuk a tapétát a helyére, és henger segítségével erősítsük fel újra. A végén egy szivaccsal töröljük le a felesleges ragasztót.

tapéta2

A javítás nem lehetséges, ha a tapéta nagymértékben károsodott vagy olyan piszkos, hogy az már nem tolerálható. (A legtöbb mai tapéta mosható, de a régiek aligha; teszteljük le, hogy a miénk mosható-e: nedves, enyhén mosószeres szivaccsal érjünk hozzá egy kisebb, kevésbé látható részhez.)

Folt a tapétán?

A tapéta tisztítása nem megoldható, amennyiben nem mosható tapétával állunk szemben: a megoldás, ha színes darabkát ragasztunk a foltra (szintén kapható falburkolással foglalkozó boltban), vagy ha kicseréljük a rongálódott tapétarészt. Még jobb, ha megtartottunk pár darabot a tapétából, amikor vásároltuk és felkerült a falra – ebből ugyanis egyszerűen vághatunk kisebb darabot, hogy foldozót készítsünk belőle és a javítás kevésbé legyen feltűnő.

A folt a tapétán legegyszerűbben úgy orvosolható, ha egy „foldozó” darabot rakunk a kérdéses rész helyére. Az új, „foldozó” tapétadarab beillesztése is viszonylag egyszerűen megoldható: a bepiszkolódott, megrongálódott részen vágjunk ki vonalzó és sniccer segítségével egy négyzet alakzatot. Nagyobbat, mint amekkora a piszkos rész. Lehetőleg úgy, hogy a tapétaminták majd az új, beillesztett négyzettel könnyen egyezzenek. Vágjuk ki a négyzet helyére illesztendő tapétarészt a maradék tapétából.

tapéta javítás 1tapéta javítás2

A cseretapéta megigazítása ugyancsak egyszerű feladat. Tisztítsuk meg a falat és hagyjuk, hogy megszáradjon. A foldozó tapétadarab hátuljára kenjünk egy vékony réteg ragasztót és illesszük óvatosan a helyére, figyelve, hogy a minták is stimmeljenek. Minél hatékonyabb rögzítéséhez hengert használjunk. A felesleges ragasztót gyorsan töröljük le, majd egy nedves szivaccsal simítsuk át.

A tapéta alatti buborékok jelentkezése annak köszönhető, hogy akárki is rakta fel a tapétát, nem használt elég ragasztót bizonyos részeken, vagy a hengerrel nem simította le szakszerűen. Ugyanakkor a buborékok azt is jelezhetik, hogy nedvesedik a fal – ezt alaposan ellenőrizzük, mielőtt bármilyen korrekciót csinálunk a tapétán!

A buborékos tapéta javítása a következőképpen történik: egy tiszta, nedves ruhával töröljük át a területet. Egy éles borotvapengével vagy sniccerrel vágjuk be a buborékot. Ne egyenes vágás legyen, inkább egy V-formájú, vagy olyan, amely követi a tapéta mintázatát, sokkal jobb megoldás, a ragasztó behelyezését is megkönnyíti.

tapéta javítás4

Egy keskeny késsel nyomkodjuk a helyére a ragasztót, hogy minél jobban illeszkedjen a résbe. Majd használjunk egy nedves szivacsot, hogy a ragasztót szétterítsük, és teljesen kitöltse a teret a buborék alatt. Ha kész, nyomjuk a tapétát a falhoz erősen és hengerrel simítsuk le.

A fecskendő-szerű ragasztó is nagy segítség tapéta javításnál – a szakboltokban be tudjuk szerezni. Ha ezzel ragasztunk, szintén használjunk a tapéta lesimításához hengert. A felesleges ragasztót nyomkodjuk ki a résen és töröljük le nedves szivaccsal.

A lehámló, eleresztő tapéta javítása saját kezűleg egyszerű feladatnak tűnik – eredménye pedig igen jótékonyan javíthatja a tapéta megjelenését! Lássuk, hogyan is csináljuk meg, mindössze pár perc alatt.

Nedvesítsük meg a lehámló, vagy rongálódott részt. Majd óvatosan emeljük fel a tapéta laza részét, és egy kis ecsettel, amelyre vékony réteg ragasztót tettünk, kenjünk be a visszaillesztendő részt.

A lejött tapétadarabot ugyancsak ügyesen vissza tudjuk ragasztani. A darabkát nyomjuk vissza a helyére. A körülötte levő területet tisztítsuk meg a maradék ragasztótól, nedves ronggyal vagy szivaccsal. Bizonyosodjunk meg arról, hogy nem ázik túl sok ragasztóban a tapéta! Ha készen vagyunk, hagyjuk a minimális ragasztóval megszáradni a tapétadarabot.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.