Csüdfüvet a tüdőnek!

A csüdfű főként Shanxi, Gansu, Heilongjiang tartományokban, és Belső-Mongóliában terem. Tavasszal vagy ősszel ássák ki, felszeletelik, napon szárítják, és előkészítés nélkül, vagy mézzel főzve használják.

Tulajdonság, íz, és meridián-hatás: édes ízű, meleg tulajdonságú, a lép és a tüdő meridiánjaira hat.

Hatás: erősíti a qit, felemeli a lesüllyedt yangot, erősíti a test ellenálló energiáját és felületi ellenállását, apasztja a gennyet és serkenti a szövetek regenerálódását, illetve vizelethajtás révén gyógyítja az ödémát.

Javallatok:

1. A lép és a tüdő qijének elégtelensége, illetve a középső jiao qijének lesüllyedése esetén javasolt. A qi betegség utáni általános elégtelensége, s az ezzel járó fáradtság és kimerültség esetén gyakran használják ginzenggel, „ginzeng-csüdfű-kivonat” (Shen Qi Gao) formájában. Ha a qi elégtelenségét a yang elégtelensége kíséri, aminek tünetei a hidegre való érzékenység, és a bőséges izzadás, úgy a sisakvirág (Aconitum) oldalgyökerével együtt alkalmazzák, „csüdfű-sisakvirág-kivonat” (Qi Fu Gao) formájában.

A qi és a vér gyengesége esetén kínai angyalgyökérrel együtt használható. A lép qijének elégtelenségére, amely rossz étvágy, laza széklet és hasmenés formájában nyilvánul meg, fehér Atractylodes gyöktörzsével használható. Véres vizelet, méhvérzés és egyebek esetén, amelyek oka a qi gyengesége és a vérkeringés fenntartására való képtelensége, ginzenggel, vadjujuba magjával és Longan magházával együtt használják, „léperősítő és szívtápláló főzet” (Guipi Tang) formájában.

2. Általános gyengeségből fakadó bőséges izzadás és meghűlés esetén gyakran használják fehér Atractylodes gyöktörzsével, és Ledebouriella gyökerével, „jadepor” (Yupingfeng San) formájában, vagy osztrigahéjjal, könnyű búzával és csikófark (Ephedra) gyökerével, „osztrigahéj-por” (Muli San) formájában.

0mmiqkjm

3. Fel nem fakadó, vagy lassan gyógyuló karbunkulusok kezelésére. Fekélyesedés után lassan gyógyuló karbunkulusokra kínai angyalgyökérrel, ginzenggel és fahéjjal együtt használható, „tíz nagy hatású erősítő” (Shiquan Dabu Tang) formájában. Karbunkulus, izzadás, kelés kísérte cukorbetegség esetén 6:1 arányban összekevert előkészítetlen csüdfű-gyökér és édesgyökér porát alkalmazzák naponta 2-3-szor, 9 g-os adagokban lenyelve, vagy vízben megfőzve.

4. A qi elégtelensége, s a lép ebből fakadó működési rendellenessége és tápanyag-szállításra való képtelensége esetén, amelynek tünetei az arc ödémája, gyér vizelés, és szaggatott lélegzés, mindig Tetrandra gyökerével és fehér Atractylodes gyökerével együtt használják, „Tetrandra-csüdfű-főzet” (Fangji Huangqi Tang) formájában. Krónikus vesegyulladás esetén 15-30 g csüdfű-gyökeret rendelnek önmagában, vagy dangshennel együtt, vízben főzve, ami a fehérjevizelést is enyhíti.

5. A qi elégtelensége okozta végtag-dermedés, illetve a vér szélütés utáni pangása esetén is alkalmazható. A drog emellett kuszagyűszű (Rehmannia) szárított gyökerével, kígyószakáll (Ophiopogon) gyökerével, szőrvirág (Trichosanthes) gyökerével, kínai yamgyökérrel és másokkal együtt cukorbetegség kezelésére is használható.

Adagolás és bevétel: 10-15 g, illetve nagy adagban 30-60 g, vízben főzve, orális bevételre. A qi táplálására és a yang erősítésére pörkölve alkalmazandó, más célokra előkészítés nélkül.

reggel5

Óvatossági előírás:

Nem alkalmazható a következő esetekben!

• Túltengéses típusú külső tünetcsoport erős patogén tényezőkkel

• A qi pangása és nedvesség-visszatartás

• Rossz emésztés miatti étel-visszatartás

• A yangnak a yin gyengeségéből fakadó hiperaktivitása

• Kezdődő karbunkulus és kelés, vagy ártalmas, túltengő, és meleg kísérte, elhúzódó fekél

. Nagy adagban használva a mellkas és has feszült érzéséhez, rossz étvágyhoz stb. vezethet! Ilyen esetben az aktuális helyzettől függően, a qi keringését elősegítő, és étvágyjavító drogokat (pl. mandarinhéjat) kell rendelnünk mellé!

Forrás: