Csak ígérték a gyógyulást, most fizethetnek

Gyógyító hatások  tiltott ígérete miatt 12,5 millió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Posta Szerviz Kft.-t, és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását  – közölte a hatóság szerdán az MTI-vel.

Az elnevezés dacára a Posta Szerviz Kft-nek semmi köze a Magyar Postához, nem a Magyar Posta Zrt cége.

A GVH a bírság mértékének meghatározásakor a jogsértéssel érintett vállalkozáscsoport – a Posta Szerviz Kft. és az Asztrológiai Előrejelzések Kft. – előző évi nettó árbevételéből indult ki, figyelemmel arra, hogy a két vállalkozás azonos vállalkozáscsoportba tartozik, tulajdonosuk megegyezik – közölte a hatóság. Határozatában mögöttes felelősként nevesítette is az Asztrológiai Előrejelzések Kft.-t, amellyel szemben a kiszabott bírság behajtásáról intézkedik abban az esetben, ha a végrehajtás nem vezetne eredményre a Posta Szerviz Kft.-nél.

A GVH döntése szerint a Posta Szerviz Kft. jogsértő módon reklámozta az LPA Bio-Actif elnevezésű termékét, mert gyógyhatást tiltott módon, egészségre gyakorolt hatást pedig megalapozatlanul  tulajdonított neki. A termék teszteltségét és ellenőrzöttségét tekintve  is megtévesztette a fogyasztókat, amikor megalapozatlan állításokat közölt a termék orvosok és egészségügyi szervezetek által végzett tesztelésével és ellenőrzésével kapcsolatban.

gyógyszerek

A hatóság szerint különleges táplálkozási célú élelmiszerként történt nyilvántartásba vétel hiányában az LPA Bio-Actif általános közfogyasztásra készült élelmiszernek minősül.

A GVH úgy ítélte meg, hogy a Posta Szerviz Kft. jogszerűtlenül népszerűsítette termékét a fogyasztóknak küldött reklámkatalógusában 2013 januárjától 2014 decemberéig.

A GVH súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott, és sérülékeny fogyasztókat is elért.

 

Forrás: MTI