Borult, párás idő várható helyenként zúzmarás köddel

Az ország nagy részén borult, párás idő várható helyenként zúzmarás köddel, de átmeneti felszakadozás, elvékonyodás bárhol előfordulhat.

Elsősorban a Dunántúl egyes részein tartósabban derült tájak is lehetnek. Néhol hószállingózás, ónos szitálás sem kizárt. Általában gyenge, mérsékelt marad a légmozgás, de az Észak-Dunántúlon megélénkül a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -5, -12 fok között alakul, de a szélvédett, vastag hóval fedett tájakon -15 fok köré hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt -2, -9 fok között, a napos területeken fagypont körül alakul.

Fronthatással ugyan nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Többnyire borult lesz az ég, de lehetnek kisebb körzetekben derült tájak is. Az időszak végén csökken az esély ilyen kevéssé felhős területekre. A borult helyeken ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat, emellett kedden főleg a Dunántúlon néhol ónos eső is kialakulhat.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -10 fok között alakul, de a tartósan derült, összefüggő hóval borított tájakon -15, -20 fok is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -2 és -7 fok között, a napos tájakon 0 fok körül valószínű, de szerdán északnyugaton már 2, 6 fok is lehet.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2017. január 26. -2,8 °C -2,5 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 13,7 °C (1995) legalacsonyabb hőmérséklet: -17,5 °C (1954)

Forrás: met.hu