Borult, párás, foltokban ködös idő valószínű,

Az ország túlnyomó részén borult, párás, foltokban ködös idő valószínű, de kisebb körzetekben kevesebb lehet a felhő, valamint a 7-800 méternél magasabb hegyekben derült időre számíthatunk.

Hószállingózás, ónos szitálás, zúzmara lerakódás előfordulhat. A változó irányú szél gyenge marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és -11 fok között alakul, de a kezdetben derült síkvidéki tájakon -15, -20 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és -10 fok között valószínű.

Az átkeveredés hiánya miatt az alsóbb légrétegekben magas a levegő páratartalma, ezért a légutakban a hőleadás korlátozott, így kedvezőbbé válnak a körülmények a kórokozók szaporodásához, emiatt a fertőző betegségek könnyebben terjednek párás időben. Az elmúlt napok során a légkör alsó részében feldúsuló légszennyező anyagok – mint a por, égéstermékek, kipufogógázok, és egyéb gázok – egyéntől függetlenül negatív hatást gyakorolnak a szervezetünkre. A légzés során szervezetünkbe jutó mérgező anyagok elsősorban a légzőszervrendszert terhelik meg, annak gyulladását okozhatják, és a vér oxigéncseréjének zavarát is eredményezhetik.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Többnyire borult lesz az ég, de főként északkeleten helyenként felszakadozhat a felhőzet. Az időszak közepén több helyen várható havazás.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -2 és -7 fok között valószínű, de az időszak végén a naposabb helyeken 1, 3 fok is lehet.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2017. január 27. -7,2 °C -6,8 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 15,7 °C (2002) legalacsonyabb hőmérséklet: -23,6 °C (1954)

Forrás: met.hu