Borostyán, egy nagyon fontos gyógynövény!

A borostyán Európában is őshonos növény, amit házi praktikaként belsőleg máj, lép és epehólyag rendellenességek valamint a köszvény ízületi gyulladás reuma és a vérhas kezelésére használnak.

A közönséges borostyán – Hedera helix – egész Európában és Ázsia mérsékelt égövi területein őshonos. Kedveli az árnyékos nyirkos területeket.

Egyéb elterjedt megnevezései: repkény, barbanók, kerekrepkény,Leírás:léggyökerekkel kapaszkodó örökzöld kúszócserje.

Törzse a talajon kúszó, elágazó, legyökerező, vagy valamilyen támasztékra felkúszó, az idősebb példányokon léggyökerekkel sűrűn borított, a magasban nem támaszkodó, szabad ágakat fejleszt, ezeken hozza virágait és terméseit. Bőrnemű, örökzöld levelei szórt átellenes állásúak, szíves vállúak és tenyeresen 3-5 karéjra tagolódnak.

A fiatal levelek csillagszőrösek, később lekopaszodók, színi oldalukon fényes sötétzöldek, erezetük feltűnően világoszöld, fonákukon fakó zöldek.

A borostyán csak akkor virágzik, ha magasabb helyre tud felkapaszkodni és így elegendő napfényt kap. A virágzó szárakon sűrűn helyezkednek el a levelek valamint az oldalhajtások és a végeiken figyelhető meg a virág. A borostyán általában ősszel virágzik, zöldes-fehér vagy sárga virágaik ernyős virágzatot alkotnak.

Gyakran még december végén is hoz virágokat, melyeknek nincs illata, de bőséges nektárforrást biztosítanak a méhek számára még késő ősszel is.

Bogyós gyümölcsei a tél végén érnek és az ember számára mérgezőek, de sok madárnak életmentő tápláléka a zord téli időben. Az érett bogyók fekete vagy sötétbíbor színűek, borsószem nagyságúak, és 2-5 magot tartalmaznak.

Az ízük keserű és émelyítő, ha pedig szétmorzsoljuk őket fűszeres illatú, enyhén gyantás szag érezhető. A borostyánlevél elélhet akár 200-300 évig, de találtak 450 éves egyedeket is.

borostyán

A hagyományos népi gyógyászat

A hagyományos népi gyógyászatban a borostyánt belsőleg máj, lép és epehólyag rendellenességek valamint a köszvény ízületi gyulladás reuma és a vérhas kezelésére használják. Külsőleg használják égési sebek, bőrkeményedés, cellulitis, gyulladások, idegfájdalmak, parazitás betegségek, fekélyek, reumatikus panaszok és visszérgyulladás esetén

A borostyánt napjainkban leginkább a köhögés természetes kezelésére, légúti hurutok ,és krónikus bronchitiszek esetén . Angol borostyán  szaponinokat tartalmaz ,amelyek köptetó hatásúak ,és oldják a hörgők görcsét. .  A borostyánlevél extraktumot segít növelni oxigénellátást  a tüdőben, és  hatásos gyulladáscsökkentő bronchiális állapotok, például aszthma ,és hörghurut esetén.Kivonata vírusellenes ,gombaölő ,féreghajtó, és erős antioxidáns hatással rendelkezik. A népi gyógyászat mint borogatószert használja nyirokcsomó duzzanatokra, krónikus lábszárfekélyre,főzetét mint természetes kezelést rüh, tetvek és leégés esetén.

Házi praktikák

Teához: 1 púpozott teáskanálynyit 1/4 liter vízzel leforrázva 10 percig állni hagyjuk. Naponta háromszor

Borogatáshoz: friss, zúzott borostyánlevélból és lenmagból 1:3arányban pépet készítünk

A gyógytea alkalmazása gyermeknél nem ajánlott ,mivel a szaponin mennyisége változó lehet a növényben, emiatt hányást hányingert okozhat. Emetin tartalma miatt pedig terheseknek nem ajánlott mivel ez az alkaloid növelheti a méhösszehúzódásokat. A levél maga allergiás reakciókat okozhat.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.