Biztos, hogy jót tesz a léböjt?

Fogyás, tisztulás, méregtelenítés. Sokaknak minderre a hívószó a léböjtkúra, amely során napokig többnyire csak zöldség- és gyümölcslevek jelentik a tápanyagbevitelt. Az M1 Kosár magazinjában arra keresték a választ, hogy van-e értelme napokig csak folyadékon élni, annak érdekében, hogy frissebbnek, energikusabbnak érezzük magunkat?

Vannak, akik állítják, hogy a rengeteg felhalmozódott méreganyag csak léböjtkúrával távozik a szervezetből, így ez az egészséges élet egyik alappillére.

“Amit a mai civilizált ember elkövet maga ellen, az felér egy horrorral. Annyi szemetet eszünk, annyit ízfokozót, tartósítót kap a szervezetünk, hogy már nem bírja tolerálni. Vannak orvosok, akik azt mondják, nem kell léböjt, mert a kiválasztórendszer azért működik. Hát ha működne, akkor nem lenne ennyi beteg, gyógyszerfogyasztó ember” – mondja Éva, aki 14 éve kezdett léböjtkúrákat tartani, ma már évente kétszer is tisztítja így a szervezetét. Tapasztalatait azóta másokkal is megosztja, léböjtházat vezet. – “Ez a kilenc nap, amit itt töltenek a vendégek, a teljes elengedést, a teljes testi lelki megtisztulást jelenti, amikor nem eszünk és nem terheljük az emésztőrendszerünket, csak szűrt folyadékot iszunk, akkor az emésztésre szánt energia felszabadul” – állítja.

Kilenc nap a méregtleneítésért

A résztvevők ebben a kilenc napban szinte csak folyadékot visznek be a szervezetükbe. Nagyon fontos azonban, hogy az ásványok, a nátrium, káliumszint egyensúlyban legyenek a böjt alatt, „ezért Buhingen doktor, akinek a kúráját alkalmazzuk” – tér ki a részletekre Éva.

A kúra első két napja az úgynevezett rávezetés. Ilyenkor még esznek szilárd ételeket is. Az aktív böjt 7 nap. Ezalatt gyógyteákat, gyümölcs és zöldségleveket isznak, pihennek, és naponta 1,5-2 órát túráznak. Vannak, akik évek óta rendszeresen járnak, és állítják, teljesen felfrissülnek szinte újjászületnek a 9. nap végére.

Mit mondanak az orvosok?

Vannak azonban orvosok, akik nem hogy nem támogatják, de egyenesen ellenzik az ilyen fajta drasztikus beavatkozást  a szervezet működésébe. A gasztroenterológus szerint a szervezet maga intézi a méregtelenítést, és semmi szükség ilyen fajta tisztításra.

A támogatók is éppen az emberi szervezet működésével magyarázzák a kúrák fontosságát. A léböjt-házban belgyógyász felügyeli a kúrát.

Segíthet – de csak ha jól csináljuk!

A léböjtkúrák hívei között van, aki állítja, hogy a világot bejárta súlyos reumás panaszaival, de megoldást csak a léböjttel végzett méregtelenítés adott. Mára, állítja, se gyógyszerre, se kezelésekre nincs szüksége. De van olyan is, aki biztos abban, hogy az évekig sikertelen teherbeesést is a léböjt törte meg. Ilyen egy többnapos, csak levekből álló méregtelenítő kúra, ha szervezett körülmények között végzik. Ám van rá példa, hogy például az internet a mankó a kúra levezetésében…

lebojt_meregtelenites

“Hallottam erről a méregtelenítésről és azt gondoltam, ha csak leveket iszom, akkor pikkpakk le fogok fogyni” – mondta a Kosár magazinnak Andrea, aki hat éve futott neki az első ilyen kúrának. 140 kg volt akkor. – “Elmentem a boltba és megvettem a paradicsomlevet, a céklalevet, összeöntögettem otthon, ilyen ostobaságokat csináltam. Ráadásul vízhajtót vettem be. Nagyon sokat hánytam, nagy hasmenésem volt, rengeteg víz távozott a szervezetemből, végül annyira legyengültem, hogy 3 napig nem tudtam felkelni, belázasodtam” – meséli.

Végül öt kilogrammot fogyott és a végére teljesen kimerült. Aztán újrakezdte, csak kicsit másképp. Három havonta, most is rendszeresen tart kúrákat.

“Öt napig csinálom, ilyenkor semmi szilárdat nem viszek be. Amikor elkezdtem, dietetikus segítségét kértem – mondja.

A dietetikusok is megosztottak azonban a léböjt hasznosságával kapcsolatban. Somogyi-Kovács Anita szerint nem időnként kell nekifutni a szervezetünket méregtelenítésének, hanem folyamatosan egészségesen kell táplálkozni.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.