Biofalu, biofesztivál!

Hogyan lesz egy faluból biofalu? Az egykori Hernádszentandrás, amit lakói már csak Bioszentandrásnak hívnak, bebizonyította, hogy lehetséges!

A VII. Hernád Fesztivál fantasztikus hétvégi kínálattal, és utánozhatatlan hangulattal, menta limonádéval, helyi ízekkel és különleges gasztro-meglepetésekkel várja látogatóit 2015. augusztus első hétvégéjén.

Július 31-én, pénteken a Szabadtéri színházban a Sinkovits Imre Drámakör előadásában mutatják be a Macskák c. darabot, augusztus 1-én, szombaton pedig történelmi játszóház és lovagi torna , íjász bemutató és hintós sétakocsikázás, valamint a VI. Szentandrás Íze Főzőverseny (BioSzentandrás fűszernövényeivel) fogadja a vendégeket. A nap egyik sztárja a XI. Szentandrás Kupa kispályás labdarúgó tornán résztvevő Színész Válogatott.

Koncertekből sem lesz hiány: itt lesz az énekes ikerlányokkal fellépő helyi Arany Acoustic zenekar, a Beás, Erdélyi népzenét, és lovári cigány muzsikát bemutató Kopár Band autentikus roma zenekar, valamint a fennállásának 25. évfordulóján meglepetésekkel ünneplő REPUBLIC. A zenekar tagjai ellátogatnak a falu kertészetébe, és megkóstolják a helyi különlegességeket is.

Hernádszentandrásból BioSzentandrás…

2010 decemberében olyan útra lépett a Miskolctól 35 kilométerre, a „Kassa-Miskolc tengelyen” félúton található 445 lelkes Hernádszentandrás, mely alapjaiban változtatta meg súlyát, megítélését, és szerepét a térségi és az országos vérkeringésben. Nyár közepén nyit a korszerű feldolgozó üzemük, ahol mintegy 30 fűszernövényt termesztenek, s a 2000 négyzetméteres levendulaültetvény jelenti a népszerű kézműves termékeik alapanyagát. Önálló értékesítési rendszer és partnerhálózat alakult ki. Öt étterem, egy pékség, vásárlói közösségek vannak jelen mindennapjaikban. Óvodások és iskolások körében is igyekeznek „fertőzni” az egészségtudatos életmód fontosságának hangsúlyozásával, kicsit divatot is teremtve mindannak, ami természetes. Heteken belül érkezik az új hűtőkamrájuk, a napkollektoros aszaló berendezésük, a 150 négyzetméteres policarbonát melegházuk, s a nyár igazi újdonsága lesz a hagyományteremtő céllal útjára induló BioSzentandrás Életmódtábor. A napokban lett nyilvános, hogy az Európai Beruházási Bank által kiírt “Szociális Innovációk Európai Versenyén” 350 indulóból a 16-os döntőbe választották a BioSzentandrás projektet.

Plakát

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.