Berlin: terrortámadás vagy megint pszichiátriai szerek?

Nagy sebességgel hajtott egy berlini karácsonyi vásár embertömegébe hétfőn az a kamion, amely így 12 ember halálát okozta, 48-at pedig megsebesített. Egyelőre nem tudni, mi volt az esemény mögött álló indíték vagy kiváltó ok, ám az eset kísértetiesen hasonlít több olyan korábbi ügyre, ahol az elkövető pszichiátriai szerek hatása alatt követte el a mészárlást. Gondoljunk csak a júliusi nizzai tragédiára vagy a Germanwings tavalyi katasztrófájára.

A Germanwings másodpilótája, Andreas Lubitz, aki tavaly márciusban szándékosan csapódott gépével és annak 150 utasával a Francia Alpok hegyeibe, pszichiátriai kezelés alatt állt, más szóval legális tudatmódosító szereket szedett. Idén júliusban 84 halálos áldozatot követelt, amikor a franciaországi Nizzában egy férfi teherautóval hajtott a tömegbe; a férfiról kiderült, hogy szintén pszichiátriai kezelés alatt állt és többféle pszichiátriai szert szedett. Vajon a mostani berlini merénylőről ki fog-e derülni ugyanez?

Ha így történne, nem lenne meglepő. Kikerülhetetlen tény, hogy az antidepresszánsok veszélyes mellékhatásairól az elmúlt években 134 hivatalos hatósági figyelmeztetés jelent meg 11 országban (plusz az Európai Unióban), amelyek közül 37 figyelmeztet e szerek öngyilkossági késztetést fokozó hatásaira, 10 az erőszakos magatartást okozó hatásokra, 9 az elvonási tünetek veszélyeire, 8 az önkárosítást okozó hatásokra, 5 a mániát vagy pszichózist okozó hatásokra, 4 pedig a hallucinációkat okozó hatásokra.

fajdalomcsillapito

Az önmagában tragikus, ha egy pszichiátriai szerek hatása alatt álló ember mondjuk vízbe fojtja gyermekét vagy a villamos alá rúg egy idős embert – és ilyen esetekre sajnos rendszeresen látunk példákat. De egy csoportnyi ártatlan embert a halálba rántani – ez túlmegy azon a határon, amire az ember azt mondja: reméljük, legközelebb nem történik ilyen.

Ha kiderül, hogy most is ez áll a háttérben, ideje lenne megvizsgálni, hogyan felelősek a pszichiátriai szerek és kezelések az ilyesfajta erőszakos cselekményekért, és felelősségre vonni azokat, akik hanyagságból vagy pénzügyi haszon céljából a dolgokat engedték idáig fajulni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index