Beltéri lakásdíszítés – néhány alapszabály

Otthonunk harmóniáját nem csak bútoraink és berendezési tárgyaink határozzák meg. Igazán személyessé azok az apró dísztárgyaink, csecsebecséink teszik, amiket szeretünk magunk körül látni.

Személyes a kötődésünk tárgyainkhoz, főleg, ha saját kezűleg készültek.  Akkor pozitív hatással lehetnek ránk.

Ám fő a mértékletesség: dekorációink jobban érvényesülnek, ha nem nyomják el egymást.  Nem kell eldobni a fölösleges holmikat sem, bizonyos időszakonként cserélgethetjük őket.

Sokan elsődleges dekorációként a képeket tartják számon. Megfelelő elhelyezésük nagy körültekintést igényel. Gyakori hiba, hogy a képek túl magasra kerülnek, esetleg túlzásokba esünk. Valójában bármit bekeretezhetünk, akár gyerekrajzokat is. Sokkal karakteresebb, mintha „tucatképeket” vásárolnánk. Természetes igény a szobanövények tartása. Bár az egyik leghangulatosabb dísz, vigyázzunk a túl sok cserép felhalmozásával. Vázáink és virágaink színe, formája, kövesse a berendezés stílusát. A szárított növényekkel is bánjunk óvatosan, hamar beporosodnak, elveszítik színüket.

A tapéta új reneszánszát éli. Rengeteg exkluzív minta és szín áll rendelkezésünkre. Mégis, ha nem szeretnénk az egész helyiséget kitapétázni, egyetlen csík dekortapéta is elegendő ahhoz, hogy új színt vigyünk az elunt környezetbe. Ugyanez a helyzet a festéssel is. Egy erőteljesebb színes felület csodákra képes, ráadásul a tapétázáshoz hasonlóan magunk is elvégezhetjük. Kifejezetten falmatricákat is találhatunk a piacon, amelyek felhasználása még az előbbieknél is egyszerűbb.

Díszítőelemként kell kezelnünk a kilincseket, kapcsolókat, lakástextileket is. Unalmas kanapénkat könnyedén feldobhatjuk néhány színes, mintás díszpárnával. Lámpáink épp annyira a lakás díszei, mint amennyire funkcionális szerepet töltenek be.  Egy új lámpabúra egészen más színben tüntetheti fel otthonunkat. Akár mi magunk is festhetünk „műalkotást” egy pár száz forintos papírmaséra. Ha kicsi a nappali, egy extra méretű tükörrel megduplázhatjuk és egészet.

 

Dekorációnknak csak a bátorságunk szabhat határt, néhány izgalmas szín megjelenése a lakásban, új hangulatot visz otthonunkba.

Forrás: https://napidoktor.hu/index