Bach-virágterápia – Lélekvirágok energiája

Kékgyökér, rezgőnyár, szelídgesztenye, vadalma, szilfa, napvirág, békaliliom és társaik. 38 olyan virágról terjedt el, vált ismertté, hogy virágeszenciájuk gyógyító cseppekként segítenek lelki és testi bajok gyógyításában. Bach-virágterápiáként ismerik világszerte a már több mint 70 éve használt módszert.

Bach-virágterápia

A módszer Edward Bach angol orvos nevéhez fűződik, és homeopatikus, aromaterápiás kezelésként terjedt el. Nálunk mostanában válik egyre ismertebbé és népszerűbbé, míg van olyan ország, ahol nemcsak a gyógyszertárak és gyógynövényboltok polcain találhatók meg a különleges virágeszenciák, hanem a házi patikák szerves részét képezik.

Bach doktornak ez volt az alapvető célja – mondja Deák Kriszta, aki kétgyermekes anyaként gyakran szembesült különféle betegségekkel, míg végül rátalált egy Bach-virágterápiát is oktató központra, és elvégezve a tanfolyamot virágterapeuta lett. – Ez egy rendkívül egyszerű, praktikus, hatékony gyógymód, amely mindenki számára elérhető. A terapeuta személyes konzultáció alapján a pácienssel együtt felméri-feltérképezi az illető lelki állapotát, és elfogadva azt az alaptételt, amely szerint minden fizikai betegség lelki eredetű, az egyén érzelmi állapotának megfelelő virágeszenciát választják ki közösen. Ehhez segítséget nyújt a Bach-féle útmutató, amely 38 lelkiállapothoz rendeli a megfelelő 38 gyógyeszenciát. A virágeszenciák ma már sok helyen kaphatók, de az angliai Bach-terápiás központból közvetlenül is megrendelhetők.

Magyarázata alapján a kezelés során a virágkivonatokban lévő rezgések lépnek kapcsolatba az emberi szervezet rezgéseivel, és pozitív hatásuk kifejtése után a páciens lelki egyensúlya, belső harmóniája helyreáll, aminek következtében a fizikai panaszok is megszűnnek. Az életmód-tanácsadó, a képzett terapeuta a beteg együttműködésével segít a pillanatnyi pszichés állapot felfedésében, hogy a problémákat azonosítani lehessen a megfelelő virágeszenciákkal.

Bach-virágterápia

Nem hatóanyag alapú szerekről van szó, nincs mellékhatásuk, más gyógyító szerekkel kombinálva is alkalmazhatók, ha esetleg rosszul, tévesen választják meg a kezelés alapjául szolgáló virágeszenciát, akkor sem történik semmi baj – és ha nem hat, új eszenciát alkalmaznak.

Az eszencia általában alkoholban feloldva, csepp adagolásban szájon át szedhető napi néhány csepp formájában, néhány hétig. A hatás meglehetősen gyorsan mutatkozik, az is előfordul, hogy kezdetben a panaszok felerősödnek, de utána folyamatos javulás tapasztalható.

Az ember áll a központban

Deák Kriszta elmondása szerint szinte nincs olyan lelki és testi probléma, amelyre ne hatna pozitívan a kezelés. Persze ennek feltétele is van: a betegnek hinni kell a gyógyulásban, akarnia kell, mert belülről, gondolati úton történik a pozitív változás. A gyógyulás nem kívülről jön, csak a segítség, az irányítás, valójában az öngyógyítás, az önismeret egyik formája ez a terápia.

A szakember felidézi, hogy Bach híres mottója az volt: gyógyítsd tenmagad! Azt vallotta, hogy a virágterápia módszer, segítő, alternatív gyógymód, de önmagában nem elég. Felfogása szerint a test betegség formájában figyelmeztet, hogy a lélekben viharok dúlnak, nincs harmónia, nincs nyugalom, béke, nincs pozitív gondolkodás, csak negatív élmények és zavarok. A terapeuta meghallgat, megért, segít megérteni a betegnek önmagát, de a kibillent lelki egyensúlyt mindenkinek önmagának kell helyreállítani a virágterápia alkalmazásával.

A Bach-virágterápia központjában nem a betegség áll, hanem maga az ember lelki, szellemi, testi egységében – fejti ki a terapeuta.Éppen ezért felhasználási, alkalmazási területe szinte korlátlan. A stresszoldástól különféle krónikus lelki és testi panaszokig sok mindenre alkalmas. Csak néhány példa: ekcéma, magas vérnyomás, allergia, különféle fájdalmak, méregtelenítés, nátha. Lelki eredetű fóbiákra, félelemre, depresszióra, különféle pszichoszomatikus kórokra, általában a fizikai és szellemi állapot javítására.

Nagy előnye, hogy nincs korhoz kötve, kisgyermekek is használhatják, és mivel a gyermekek testi panaszainak 80 százaléka lelki eredetű, a kezelésekre gyorsabban reagálnak, beilleszkedési zavaroktól a hiperaktivitáson át az éjszakai bevizelésig, az önbizalom hiányig sok mindenen segítenek Bach doktor virágai.

A rezgésterápiának ez a formája sokfelé hódít a világban, mert könnyen tanulható, eredményesen alkalmazható. Ma már sok orvos és pszichológus gyógyító palettáját is színesíti, annak ellenére, hogy tudományos elismertsége mindmáig késik. Szelíd, lágy gyógymódról van szó, amelynek titka a magas rezgésű pozitív energiában van. És hogy ezt a természet adja színpompás virágok formájában, az külön ajándék a lélek épségéért, a test egészségéért.

Forrás: https://napidoktor.hu/index