Valóban csak tanul a gyerek a szobában?

Az internet-, és sms-függő tinédzserek gyakrabban próbálják ki a kábítószereket, az alkoholt és előbb kezdenek szexuális életet élni, mint hasonló korú társaik.

A cleveland-i Case Western Reserve Orvosi Egyetem munkatársai szerint a tinik 19,8%-a sms-függő és 11,5%-a internet-függő. Többségük apa nélkül nő fel, rossz anyagi körülmények között és javarészt lányok. A kutatók két csoportot vizsgáltak: azokat, akik több mint 120 sms-t küldtek egy nap, és azokat, akik több mint három órát töltöttek közösségi oldalakon hétköznaponként.

Az sms-függő tinédzsereknél – az egészséges társaikhoz képest – 40%-kal nagyobb a valószínűsége annak, hogy kipróbálták a dohányzást, használtak már kábítószert, kétszer gyakoribb, hogy fogyasztottak alkoholt, sűrűbben keverednek verekedésbe, 3,5-szer nagyobb az esélye, hogy volt már nemi kapcsolatuk, és 90%-kal nagyobb a valószínűsége, hogy már négy vagy több szexuális partnerük volt.

13664

Az internet-függő fiataloknál 62%-kal gyakrabban tapasztalható dohányzás, 79%-kal sűrűbben alkoholfogyasztás, 84%-kal nagyobb a valószínűsége az illegális drogfogyasztásnak, 90%-kal nagyobb az eshetősége, hogy verekedésbe keverednek, és szintén előbb kezdenek szexuális életet élni is.

A megdöbbentő eredmények felvetik a kérdést, hogy vajon ideális-e az, amikor gyerekeink szobájuk magányában órákat töltenek el? Különös tekintettel arra, hogy ezek a tevékenységek elősegítik a depresszió, stressz, alvási zavarok kialakulását, és akár öngyilkossághoz is vezethetnek.

Forrás: