Szőrösödés és pubertás

A pubertáskor biztos jele, hogy gyermekünk eddig még szőrtelen testén egyre több, és sötétebb szőrszál bukkan elő a hónalj, a láb, és az ágyék területén.

Fiús családoknál még látványosabb a változás: a csemete bajusz, és a mellkas egyelőre kezdetleges, de jól kivehető szőrös jeleivel, tehát itt az ideje egy újabb anya-lánya, apa-fia beszélgetésnek. Pontosan mikortól ajánlott szőrtelenítési tanácsokkal ellátni a kamaszkorba lépett fiatalt?

Miért nő szőr?

A szőrzet evolúciós eredetű, az állatoknál az emlősökre jellemző tulajdonság. Az emberi faj esetében jól érzékelhető különbség van a szőrösödés tekintetében a nők és a férfiak között. Mindez még inkább felerősödött a kor és a divat erőteljes hatásának köszönhetően.

Mára a nők szinte teljes egészében, különböző módszereket bevetve szőrtelenítik testüket a kamaszkor küszöbétől kezdve. A férfiak esetében sokkal megosztottabb a kép, mivel bizonyos szubkultúrák hatására az erősebbik nemnél ma már nem csak az arcszőr esik áldozatul a borotvának.

Kamasz fiú kontra borotva

Fiúk esetében a felnőtté válás első lépcsőfoka az arcszőr borotválása. Éppen ezért gyakran már korábban borotvát ragadna a kamasz, ezzel megsürgetve a lassan elmúló gyermekkort.

borotva

Általában az apa, esetleg a báty lesz az a személy, aki megosztja tapasztalatait az ifjú újonccal, érdemes tehát együtt kiválasztani a borotvát, és az első néhány alkalommal közösen megszabadulni az arcot még ritkábban borító szőrtől.

A lányos háznál

Míg a fiúk igazán büszkék szőrösödő állukra, addig a lányok már a kezdeti szőrszálaktól is szabadulnának. Elsős lépésben a hónalj szőrtelenítése mellett, a szoknya alól kikandikáló lábak csupaszításával kell megküzdenie a szülőknek.

Bár a felnőttek nem szokták érteni, hova ez a nagy sietség – hisz a szőrtelenítés ettől kezdve örökös nyűggé válik -, mégis ajánlott a leányzót segíteni, máskülönben önállóan lát neki a szőr száműzésének.

A legmegfelelőbb eszköz

A szőrtelenítés macerás procedúrája több eszköz segítségével történhet meg. A kamasz lányoknál első körben a borotva, vagy krémek használata javasolt.

A tévhittel ellentétben a penge nem erősíti meg a szőrszálakat, és mivel még kezdetlegesebb szőrökről van szó, így ez nem napi, inkább heti eseményt jelent. Az epilálás, vagy a gyantázás fájdalmasabb érzésével a későbbi évek folyamán is ráér megbarátkozni a fiatal.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.