Már a 10 éveseket is veszélyezteti az okostelefon-függőség

Korábban, ha a gyerekek rossz jegyet kaptak, nem nézhették a tévét. Mostanság más idők járnak. A mai gyerekek már az interneten és a közösségi oldalakon élik az életüket. Ezért a szülők sok esetben ezt vonják meg a lurkóktól.

Beszélni kell róla

Jakab Krisztina pszichológus szerint a teljes tiltás nem biztos, hogy a legjobb módszer, hiszen a gyermek úgyis megtalálja a kiskapukat, és hozzáfér az okostelefonjához vagy az internethez. A szülői kontroll azonban sokat segíthet – emelte ki a Médiaklikk című műsorban.

A pszichológus úgy vélte, kedvező családi légkörben a problémákat meg lehet beszélni, így a gyermekek is megértik, hogy egy-egy döntés miért születik meg. Ehhez azonban őszinteségre van szükség.

“A büntetés mértékét mindig a gyermekre kell szabni. Azért van rá szükség, hogy a kicsi megtanulja, milyen szabályokat kell alkalmaznia neki is a jövőben” – fogalmazott Jakab Krisztina.

Okostelefon-függőség is lehet a vége

A szülői kontroll azonban nem csak ezt a fajta felügyeletet jelenti. Az internet amennyire csodálatos, legalább annyira veszélyes is. A szülőknek oda kell figyelniük, hogy a gyermekük milyen tartalmakat látogat a neten, illetve kikkel kommunikál.

“Korábban valamennyire tudtuk limitálni, hogy a gyermekünk kivel beszél, manapság azonban egyre korábbra tevődik, hogy mikor kap valaki okostelefont; a tízévesek többségének már van. A Facebookon pedig, bár van egy limit, hogy 13 éves kor felett lehet csak regisztrálni, ám az bevallásos alapon működik, így bárki megteheti. Már a negyedikes általános iskolások is létrehoznak csevegő csoportokat” – mutatott rá Szűts Zoltán médiakutató.

gyerekek,okostelefon

Ez a fajta okostelefon-függőség betegséggé is alakulhat. Vannak olyan országok, ahol a gyerekeket már szakember bevonásával kell leszoktatni az állandó telefonnyomkodásról.

Nem szabad mindent megosztani

A szülőknek nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt a szoros felügyelet és a szabadság között. A gyerekek már nemcsak szórakozásra használják a világhálót, hiszen az internet komoly szerepet tölt be a tanulási folyamatban is. Azonban megfelelő felkészültség nélkül komoly veszélybe is kerülhet a csemeténk, például ha egy vadidegen emberrel kezd el csetelni.

“Fontos, hogy kontrolláljuk a gyermekünket, de okosan kell megtenni. Le kell vele ülni, és elmondani neki, mi az, ami a nyilvánosságra tartozik. Ahogy az utcán sem kiabáljuk el a titkainkat, úgy a Facebookon sem szabad azt megosztani, mert nyoma marad” – hangsúlyozta a médiakutató.

Forrás: Hirado