Kamaszkori bőrvarrás

,,Anya, a szülinapomra tetováltatni fogok!” Hogy reagáljon erre egy szülő? Mit tehet, ha gyermeke a lázadó korba lépett?

Serdülőkorban minden fiatal meg szeretné mutatni, milyen is ő valójába, illetve hogy mennyire különbözik másoktól. Néhányan közülük a szülök számára elviselhetetlen zenét kezdenek bömböltetni, mások az öltözködésükkel kergetik ki a világból az ősöket, ám ez mind semmi ahhoz képest, ha a tini egy tetkóval a testén állít haza.

Igen vagy nem?

A törvény szerint fiatalkorúakat csak szülői engedéllyel, vagy az ő jelenlétükben lehet tetoválni. Persze mindenkinek vannak ismerősei, így ha a kamasz nagyon akarja, megtalálja a módját és a megfelelő embert, aki segít megoldani a problémát.

A legtöbb szülő kézzel-lábbal tiltakozik az ellen, hogy a gyereke kamaszként csináltasson tetoválást. Aggodalmuk érthető, hiszen a művészi minták nem csupán egy-egy divatszezonra szólnak. Persze a később kellemetlenné váló kép nem a legfontosabb ellenérv a szülő szájából. Leginkább a fertőzésektől és hegesedéstől féltik a tinit.

tetovalas_22

Veszélyes szúrás

A fájdalom nem elég elrettentő az elszánt kamasznak, ha már eldöntötte, hogy megcsináltatja a tetkót. Sajnos a legtöbben nem elég körültekintőek sem a szalon, sem a minta kiválasztásánál, ez pedig hosszú távon komoly gondokat eredményezhet!

Amennyiben nem fordítanak megfelelő figyelmet a higiéniára, és a tűket sem fertőtlenítik a használat után, a következő delikvens megfertőződhet. Kutatások is igazolják, hogy a tetoválások gyakoriságával egyenes arányban nőtt a hepatitisz C-vel való megbetegedések száma. A májgyulladás mellett a vérbaj, a tetanusz vagy a HIV-fertőzést okozó vírus is bekerülhetnek a szervezetbe az apró szúrásokkal.

Maradandó élmény

A kamaszkori tetoválás a lázadás egy jele is lehet. A minta kiválasztását befolyásolhatja a pillanatnyi lelki állapot, az akkori világnézete és legtöbb esetben a divat is. Éppen emiatt sokszor elegendő néhány év, esetleg évtized, hogy megbánja az elhamarkodott tettet.

Ezzel együtt problémát jelenthet a testrész, ahova a mintát varratta. Elképzelhető, hogy 15 évvel ezelőtt még jól nézett ki a delfin a fiatal leányzó lapos hasán, viszont két kisgyermek megszülése után már kevésbé vállalható a bikiniszezon idején, ahogy a legtöbb munkáltató sem preferálja, ha a jelentkező bőrén megjelennek a pár évvel ezelőtti lázadó korszak jelei.

tetovalas_1

Temptoo: az ideiglenes megoldás

A szülő feladata, hogy rávegye a gyermekét, alaposan gondolja át, mire vállalkozik! Ha nagyon hajthatatlan a kamasz remek megoldás lehet a ,,temptoo". Ez a tetoválás 2-7 év alatt kikopik a bőrből, mivel csupán 3-4 mm mélyre juttatják a festéket.

Az ,,ideiglenes" megoldás segíthet a fiatalnak eldönteni, valóban készen áll-e egy életen át viselni valamit a testén. Ha a temptoo mellett döntünk, érdemes olyan szalont választani, amely garanciát vállal a minta eltávolítására is, mivel néhány esetben foltos maradhat a bőr.

Az eddigiekből kiderül, hogy a szülőnek sem kell teljesen kétségbe esnie, ha a tini tetkót szeretne. Inkább támogassuk, ha látjuk, hogy nem fogjuk tudni lebeszélni az őrültnek tűnő ötletről, az elutasítás ugyanis ritkán vezet eredményre! A szülő is nyugodtabb lesz, ha tudja, hogy gyermekét a megfelelő helyen, gondos kezek mintázzák, amelyek akár el is tűnnek egy idő után.

Forrás: