Hol a határ a hangos és a fülsiketítő között?

Üvölt a zene, ordít a TV, a gyerek pedig szépen, de biztosan rombolja a hallását. Mit tehetünk ellene?

A káros hanghatás körülveszi a kamaszokat

A kamaszoknál nem beteges, hogy egész nap szól a zene, vagy megy a TV, de mégis könnyen belebetegednek. Számukra élvezetet okoznak a hangos dallamok, így szívesen tekerik egyre feljebb és feljebb a hangerőt, míg észre nem vehető módon károsítják a hallásukat. Milyen intő jeleket érzékelhet a szülő, és hogyan gátolhatja meg a halláskárosodást gyermekénél?

A fülhallgató fokozza a veszélyt!

Ritkán látni olyan kamaszt, akinek nincs bedugva a füle, hogy az elektronikai kenyerén át juttassa a számára kedves dallamokat egyenesen a dobhártyájába, a nap szinte minden pillanatában. A gond pedig ott kezdődik, hogy a tinik szívesen növelik a hangerőt, ami fülhallgatón keresztül gyorsan és hatékonyan roncsolja a hallást.

Mennyire hangos a túl hangos?

Szakértők számítása szerint nem haladja meg az egészséges szintet, ha maximum 85 decibellel szól a zene, akár nyolc órán át. Azonban, amint átlépi a határértéket a zajforrás, már egészen rövid idő alatt károsítja a hallást a megnövekedett érték.

hallascsokkenes1

Amennyiben elkerülhetetlen a hangos zajok kizárása, igyekezzünk minél kevesebb ideig kitenni ennek érzékszerveinket!

Figyelmeztető jelek!

A károsodás jelei a folytonos visszakérdezés, illetve ha a gyerkőc önszántán kívül, fokozatosan hangosabban beszél a korábbinál. Érdemes tehát rendszeresen ellenőrizni a fülbe áramló hang erejét, másrészt igyekezzünk gátat szabni a hordozható zenelejátszók folytonos használatának! Az iskolába menet, vagy hazafele jövet szóljon a zene, de más közegben hadd pihenjen a kamasz füle.

Tiltás helyett magyarázat!

A tiltó szó ebben az esetben sem segít, inkább olaj a tűzre! Ha úgy érezzük, hogy gyermekünk túltekerte a hangerőszabályzó gombját, magyarázzuk el neki, hogy miért fontos, hogy visszavegye a hangerőt!

Forrás: