Engedetlen, agresszív a gyerekem….!

Előfordul – ajjaj! -, hogy a gyermekünk nem viselkedik éppen a legmegfelelőbben. Ám ha a szófogadatlanság, agresszivitás állandóvá válik, tennünk kell valamit. Hogyan kezeljük a problémát?

A gyermekek szoktak pimaszak és engedetlenek lenni. A gyerekkor természetes velejárója, mondhatnánk – de mi a helyzet, ha a csemete szinte állandóan bosszantóan, szófogadatlanul, sőt agresszíven viselkedik? Folyamatosan megszegi a szabályokat, otthon és az iskolában egyaránt? Amennyiben ez történik, viselkedési problémáról beszélhetünk.

Az ilyen magatartás frusztrálja és komoly kihívás elé állítja a szülőket. A gyermek minden életkorában előfordulhat. Talán meglepő, de a következetlenség és a nem megfelelő fegyelmezés a leggyakoribb oka a viselkedési problémák kialakulásának.

A csemete életében történő minden változás és incidens – így a szülők szétköltözése, válása, vagy elköltözés egy másik városba – ugyancsak lehet a viselkedési probléma gyökere. Fontos tehát, hogy megértsük azokat az érzelmeket, melyek a gyermek magatartása mögött állnak. Talán fogalma sincs, hogyan is kezelje a történéseket. Az anya és az apa megtaníthatja arra, hogyan viselkedjen a gyermek megfelelően azáltal, hogy bevezet néhány egyszerű változtatást a nevelési, fegyelmezési módszerében.

Mi bántja a gyermeket?

Első lépés: megérteni a csemete érzéseit. Mi húzódik meg amögött, hogy helytelenül viselkedik? Őszinte aggodalmunk, szeretetünk és támogatásunk segít abban, hogy a gyermek megnyíljon. A szülő felelőssége képessé tenni őt arra, hogy pozitív döntéseket hozzon.  A szidás és a büntetés nem ér sokat – nem fogja megváltoztatni a magatartását.

A határokat idejekorán húzzuk meg!

Kommunikáljuk a gyermek felé, mit várunk tőle, már az elején. Legyünk világosak és következetesek. Fektessük le a szabályokat, ő pedig legyen vele tisztában, hogyan kell viselkednie. Ám csupán a szabályok önmagukban nem fognak segíteni.

Minden alkalommal reagáljunk jó vagy rossz magatartására: így a gyermek megérti, hogy minden egyes cselekedete hatással bír és akár figyelmen kívül hagyja a szülő helytelen magatartását, akár nem, azért még nem felejti el értékelni, ha jól viselkedik. Ha következetesek vagyunk, a gyermek már nagyon korán megtanulja a helyes viselkedést.

Jutalmazzuk, ha jó a magatartása

Ha értékeljük, szeretjük és bátorítjuk a csemetét a helyes cselekedetek irányában, ez motiválja majd őt, hogy jól és fegyelmezetten viselkedjen. Ugyanígy, ha rosszat tesz, engedetlenül vagy éppen agresszíven reagál, kapjon büntetést – olyat, ami a korához megfelelő és segít megértetni vele, miért is jár most neki ez. Értenie kell, hogy a helytelen viselkedést nem toleráljuk.

Legyünk kedvesek, de határozottak és értessük meg a gyermekkel, hogy a rossz magaviselettel nem jut el oda, ahova szeretne. Nem éri el a célját. Nyugodtan és következetesen sokkal többet érünk el, mint ha magunk is rosszul reagálunk. A kisfiunknak, kislányunknak be kell látnia, hogy viselkedése elfogadhatatlan és ha folytatja ezt a magatartást, biztosan szembesülni fog a következményekkel, melyekről már beszéltünk neki.

Fotó: 123rf.com

Nézzünk magunkba (is)

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a gyermek általában másolja, amit a szüleinél lát. A szavakat, a cselekedeteket egyaránt. Legyünk hát példamutató édesanyák, édesapák! Viselkedjünk megfelelően otthon, a szomszédban, a társadalomban. Úgy, ahogy a gyermekünket is szeretnénk, hogy viselkedjen!

A kisgyermekek esetében (2-5 éves kor) a külön töltött idő remek módszer a helytelen viselkedés korrigálására: a hisztik, a sírás, a nyafogás, a vitatkozás elkerülésére – állítsuk pár percre egy sarokba és ne kommunikáljunk vele. Az idősebbeknél jó módszer, ha eltiltjuk egy időre olyan dolgoktól, amelyeket szeret: tévé, videójáték vagy éppen annak megtiltása, hogy játsszon. Azt értessük meg vele, hogy a magatartása rossz, nem pedig ő maga.

Ne kritizáljuk őt soha a szomszédok, barátok, rokonok előtt és ne szidjuk túl gyakran! Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a gyermek szinte hozzászokik a szidáshoz és egy idő után elkezdi ignorálni azt.

Ha egészséges, helyes nevelési módszerekkel élünk, nyugalommal és következetes bánásmóddal, jó eséllyel nem kell szembenéznünk a csemeténknél viselkedési problémákkal.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.