Ariadné fonala – kiút a kamaszkorból

Nem csak Rusz Edit szexuálpszichológus szerint bonyolult a kamaszok élete. Meg kell felelni a családnak, a barátoknak, az egész társadalomnak, de ne higgyük, hogy a szülőknek könnyebb.

„Ha az ember – mint a mesében – egy varázspálcát kapna ajándékba egy tündértől, vajon mit kívánna? Egy szép és szebb jövőt az utódoknak, a feltörekvő fiataloknak. Nagyon nehéz az ifjúságnak a körülményekkel, önmagunkkal, a média által gerjesztett mintákkal, példákkal, témákkal megharcolni.” – írja Rusz Edit szexuálpszichológus „Ariadné fonala – Hogyan juss ki a serdülőkor labirintusából” című nemsokára megjelenő könyvében.

A legtöbb szülő szorongással vegyes kíváncsiságot érez, amikor rádöbben, hogy gyermeke életébe is beköszöntött a kamaszkor. Mire egy gyermek kamasszá válik, a szülők már rendelkeznek némi tapasztalatot az ismerős családok konfliktusaiból. A látottak alapján rendszerint nem repesnek az örömtől. Némelyik családban meglehetősen nagy viharokat kavarnak a kamaszévek, a kamaszkori problémák.

A gyermek rendszerint ebben az életszakaszban okozzák a legnagyobb gondot szüleiknek. Ennek az az oka, hogy a kamaszkor problémái nagyobb horderejűek, mint a gyermekkoriak. Nem beszélve a veszélyek sokaságáról, ami egy serdülő gyermekre leselkedik.

„Mindenhonnan – akarjuk-e vagy sem – rengeteg információ gyűrűzik be az egyén tudatformálásába, és ember legyen a talpán, aki a jó dolgokat képes kiszűrni, magáévá tenni. Mit mondott Yoda mester a Csillagok Háborúja című filmben? „A sötét oldal néha könnyebb, ezért az ember elcsábulhat”

ariadne_480

„Az a veszély napjainkban, a válságban is fennáll. Vigyázni kell a jövő kézbentartóinak az érzéseire, gondolatira, jövőre vonatkozó terveire. A szeretet, a megértés, az empatikus nevelés, az autonómia megtartásával a megfelelő kontroll fenntartása a gyermek érdekében mind-mind útmutatóként vezeti a felnőttet a nevelésre, oktatásra.”

„A családi háttér, a szülők jó és tartalma nevelése nemcsak a gyermek érzelmi világát fejleszti komoly értékekkel, de az intellektuális fejlődését is nagyban elősegíti. Ne engedjük a felénk zúduló túl szabad eszméknek, hogy a gyerek majd csak úgy lesz képes megtalálni az útját. Adjunk szeretetet és megfelelő mintát, nevelést arra, hogyan éljen az ember, hogyan tegye képessé magzatát arra, hogy boldog legyen, és boldogságát örökítse át csemetéjébe. Ne kis felnőttként kezelje a szülő a gyermekét, hanem életkorának megfelelően!„

„Azokat a sajátosságokat erősítsük, amelyek test, lelki fejlődését szolgálják, és lenyessék azokat a vad hajtásokat, amelye megakadályozzák azt, hogy az igaz útról (boldogság, siker, harmonia) eltérítsék.” – folytatja a doktornő.

Szülőnek és gyermeknek egyaránt el kell fogadniuk, hogy a serdülés normális folyamat. A gondot a kölcsönös félreértések okozhatják, amelyek a kamaszt és a környezetét összekötik. Ahhoz, hogy kezelni tudjuk a konfliktusainkat, meg kell ismernünk és meg kell értenünk, milyen változások történnek gyermekünk fejlődésében. Nincs még egy korszaka az emberi létnek, amely ennyi változást hoz, ilyen rövid idő alatt. Legyünk hát türelemmel.

Forrás: