Amikor a szülő tanácstalan – Betoppant a kamaszkor 2.

Folytatjuk sorozatunkat, amiben a kamaszok testi-lelki egészség megőrzésének sokszínű területét bontogatjuk.

A jövő kérdése

Mihez kezdjek az életemmel? Hol tudom leginkább kibontakoztatni képességeimet? A tinédzser számára nagyon fontosak és valóságosak ezek a tűnődések! Nagy segítség számára, ha mesélünk neki saját útkeresésünkről, harcainkról, örömeinkről, csalódásainkról.

A médián keresztül sok irreális és erőszakos eseménnyel találkozik, amely értelmileg és érzelmileg nagyban befolyásolja őt.

A családok szétesése szintén sokkoló lelki tényező számukra.

A stressz, az elidegenedés, a fegyelem, és koncentráció zavar közvetlen kapcsolatban állnak azzal a megterheléssel, amit a hagyományos család szétesése jelent.

Szexuálisan túlfűtött légkörben nevelkednek a filmek, média, a zene egybehangzóan azonosítja számára a szexet a szerelemmel!

A tinik 80% létesít nemi kapcsolatot a középiskola befejezése előtt.

A maradék 20% pedig ilyen gondolatokkal vívódik: nincs valami baj velem?

A korai nemi életet folytató fiatalok többsége csalódott, kiégett, és úgy érzi, csak kihasználják őt. Az erkölcsi értékrendek eltolódtak, az értékek viszonylagossá váltak, a rossz relatívvá vált, és a tinik azt tartják jónak, ami jólesik!

Szülők befolyása

Felmérések szerint olyan döntéshelyzetekben mint a pályaválasztás/továbbtanulás/gyülekezetbe járás/iskolai feladatok elkészítése kérdésében inkább szüleik tanácsát fogadják el, ezzel szemben rövidtávú kérdésekben mint: kivel randizzak, lógjak e a suliból,milyen legyen a hajam vagy a ruhám inkább a korcsoport társaik véleményére hallgatnak! Ebből látszik, hogy a gondolkodásmódjukra és viselkedésükre szüleik nagy hatással vannak. Ezért fontos a szülőnek betölteni a tini szeretet szükségletét.

A szülő szeretete olyan biztonságot és önbizalmat nyújt számára, hogy képes lesz ellen állni a kultúra negatív hatásainak. Ezért mindennél fontosabb, hogy a szülők megtanulják hatékonyan és érezhetően betölteni a tini szeretet szükségletét.

Mi jelent az érezhető szeretet?

Hogy megbizonyosodhat arról, hogy feltétel nélkül elfogadják őt. Ha ez nem tud benne kialakulni bizonytalanság érzés fogja gyötörni. Az érzelmi szálak kialakításához időt kell szánnunk a vele való együttlétre. A fizikai közelség önmagában nem elég, kommunikáció kell az érzelmi szálak kialakításához.

Az érezhető szeretet jellemzője számára az elfogadás

Az elutasításunk veszélye pedig: alacsony önértékeléshez, erkölcsi érzék eltolódásához, agresszivitáshoz vezet. A lelki elhanyagoltság érzése a tiniben pszichés következménnyel jár!

A feltétlen szeretet kifejezi, hogy: szeretlek, törődöm veled, melletted állok. Nem mindig helyes mait teszel, de mindig szeretni foglak! Bármi történik soha nem foglak elutasítani, mindig számíthatsz rám!

A tininek szüksége van arra a bizonyságra, hogy akkor is elfogadjuk és szeretjük őt, ha nem vagyunk megelégedve a viselkedésével! A meleg, törődő, bátorító, és pozitív érzelmi légkörben nevelkedő kamaszok nagyobb mértékben hajtanak szép virágokat és gyümölcsöznek, amikor elérik a felnőtt kort.

Fontos bátorságot önteni a tinibe, észrevenni a jót, és minden alkalmat megragadni a dicséretre.

A szülő bánásmódja mindenre kihat

A szeretethiány nemcsak a tanulási kedvet veszi vissza, hanem az együttérzésre való fogékonyságot is csökkenti, mert nehezebben tudja fölmérni tetteinek másokra gyakorolt hatását. Az empátia az érzelmi intelligencia egyik alapköve. Ez azt jelenti, hogy felismerjük mások érzéseit, hatékonyan kommunikálunk erről, és helyesen kezeljük a mindennapi élettel járó érzelmi hullámzásainkat, és reális elvárásokat támasztunk kapcsolatainkban.

Ha hiányzik a kamasz együttérzésre való képessége, akkor lelkiismerete, és morális ítéletalkotásának fejlődése is megtorpanhat. Gyerekkorban a szülők mondják meg hogy mit szabad és mit nem. A tininek azonban már magának kell megtalálnia a jó és a rossz közötti határvonalat.

Az emberi lélekre a legnagyobb veszélyt az elutasítás, a bántalmazás, és a szeretethiánya jelenti.

Tankoljuk tele a tinédzserünk lelkét szeretettel.

Cikkünk első felét ITT olvashatod!

Folytatjuk sorozatunkat, addig is szülőként olvass bele a nőiséget átfogó egészség témába: www.intimtorna.net és mérd fel egy kérdőívvel, hogy milyen az intim egészséged: KATT IDE!

Szerző: Gottlieb Ildikó – intimtorna vezető

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.